24/06/2023- Voor twintigers en jonge dertigers vind je bij verschillende Belgische touroperators groepsreizen naar alle werelddelen. Ook senioren die niet graag alleen reizen, kunnen bij meerdere aanbieders terecht. Maar nieuwe reisorganisatie Wonderways wil nu “het gat” daartussen opvullen…

“Wij hebben alle drie een verleden als begeleider bij Kriskras. Die jongerenorganisatie organiseert reizen voor jongeren tussen 18 en 30 jaar, maar voor wie ouder is, bestaat er volgens ons nog weinig tot niets. Daarom komen wij met Wonderways,” vertelt Tine Sturtewagen (50). Samen met Tony Bettens (48) en Rita Verhoeyen (56) is zij de drijvende kracht achter deze onlangs gelanceerde reisorganisatie.

“Er bestaan organisaties die groepsreizen voor jongeren aanbieden, er zijn seniorenreizen. Maar voor de leeftijdscategorie ertussenin, de veertigers en vijftigers, vonden wij dat er een aanbod ontbrak. Vanuit onze ervaring bij Kriskras weten we dat mensen die vroeger met ons hebben gereisd maar die intussen ouder dan dertig jaar zijn wel degelijk vraag bestaat om met leeftijdsgenoten op reis te gaan,” verduidelijkt Tine Sturtewagen het ontstaan van Wonderways.

 

Generatiegenoten

De nieuwe reisorganisatie staat open voor singles en koppels die mee willen, tussen 40 en 59 jaar. “We hebben ons aanbod al aangepast: de opdeling tussen reizen voor veertigers en voor vijftigers laten we vallen. Iedereen die tussen 40 en 59 jaar is, kan dus met ons mee. Maar we willen ook niemand uitsluiten. Een koppel waar een partner 58 en de andere 61 is, uiteraard kan je dan mee. Het gaat er vooral om dat je met generatiegenoten op stap kan. Daarom: kandidaat-reizigers van 70-75 jaar zullen we eerder doorverwijzen naar andere aanbieders.”

 

Proefjaar

De initiatiefnemers bekijken 2023 als een jaar om hun nieuwe baby in de markt te zetten. “Tony heeft ervaring in marketing, hij heeft ook onze website gebouwd. En misschien verrassend: mensen vinden ons blijkbaar wel. We hebben zelfs al boekingen mogen noteren, zonder dat we die klanten ooit gezien hebben,” klinkt het enthousiast.

Maar een nieuwe reisorganisatie lanceren, blijft een gok, stelt Tine. “We beseffen dat de eerste zes maand tot een jaar de moeilijkste zullen zijn, dat hadden we ook in ons businessplan voorzien. Sowieso moesten we alle nodige stappen en vergunningen rond hebben vooraleer we konden starten. Oké, dat betekent dat we de vakantiesalons aan het begin van het jaar gemist hebben, maar we stellen ons sowieso vragen of zo’n investering loont. Zoals gezegd, het eerste werkjaar wordt een test. Naar volgend jaar toe zullen we een en ander allicht aanpassen,” klinkt het. Er is trouwens al gesleuteld aan de programmatie: een reis naar Peru in de zomer schuift, “wegens heel dure vluchtprijzen”, naar het najaar ’23.

 

Bestemmingen

Grasduinend door het aanbod van Wonderways maakt snel duidelijk dat de initiatiefnemers niet per se mikken op de platgetreden paden. “We gaan geen Toscane of de Provence aanbieden, wel bijvoorbeeld een wandelreis in Albanië of de Fisherman’s trail in Portugal,” dixit Tine. Ook het hoge noorden van Noorwegen, een treinreis naar Cornwall of buiten Europa Oeganda, Peru of Nepal zitten in het aanbod. “Sowieso vinden we het belangrijk om enkel bestemmingen aan te bieden die we zelf als ex-begeleiders heel goed kennen. Net zoals we de nadruk leggen op samenwerking met locals en mensen die we kennen.”

Wonderways beperkt zich zodoende tot een 20tal bestemmingen die met kleine groepjes worden bereisd. “We merken dat iedereen op zoek is naar ervaringen, naar nichespelers. Wij willen niet zoals grotere organisaties alles aanbieden. Net door ons te beperken tot dingen die we goed kennen, hopen we het verschil te kunnen maken. We kunnen uiteindelijk ook doorverwijzen naar collega’s als mensen bij ons niet hun droombestemming of ideale reisformule vinden.”

 

Comfort

En, voegt Tine Sturtewagen daar nog aan toe: “We reizen op de bestemmingen met privévervoer in minibusjes. We kiezen bewust voor comfort, we denken dat dat voor onze doelgroep wel belangrijk is. Bij Kriskras geldt bijvoorbeeld de stelregel dat men geen binnenvluchten neemt, wij zijn terzake minder streng: als een binnenvlucht een lange busrit kan vervangen, doen we dat. Maar we willen wel zo duurzaam mogelijk proberen te reizen. We gaan dus niet op bezoek bij etnisch of culturele minderheden, we bieden geen Galapagos of Antarctica aan.”

 

Op maat

Dit gezegd zijnde, het trio achter Wonderways wil op termijn wel, naast het aanbod begeleide groepsreizen, ook maatwerk gaan aanbieden. Nogmaals Tine Sturtewagen: “Dat moeten we nog verder uitwerken. Maar we merken nu al dat we vragen krijgen om met het gezin of een groep vrienden te kunnen reizen, los van de groepsreizen en de data die we voorstellen. Die mogelijkheid willen we zeker bieden. Door bijvoorbeeld te kiezen voor één standplaats of andere, goedkopere logies kunnen we zulke formules best betaalbaar houden. (EB)

www.wonderways.be

Foto’s @ Wonderways & Pixabay