12/08/2022- De temperaturen in Portugal swingen de pan uit. Maar ontsnappen aan de hitte is er niet zo’n uitdaging door het uitgebreide aanbod aan waterpret. Zo telt Portugal 850 kilometer kust, tal van aquaparken, 19 rivieren én het grootste stuwmeer van Europa. Ook watersporters kunnen er volop hun ei kwijt. Bij deze 7 tips voor de leukste wateractiviteiten voor jong en oud!

 

1) Aquaparken bij de vleet

Van Noord tot Zuid vind je in Portugal aquaparken waar iedere leeftijd kan afkoelen en zijn of haar energie kwijt kan. In de Algarve tref je de bekendste aquaparken aan zoals Slide & Splash waar je geniet van 10 hectare aan waterentertainment. In de bergen van Noord-Portugal vind je Parque Aquático de Amarante met een enorme verscheidenheid aan attracties. Pombal in Centro de Portugal kent dan weer Panorâmico Aquaparque waar je tijdens het plonsen geniet van een panoramisch uitzicht van berg tot zee. Meer aquaparken op Portugese bodem vind je hier.

 

2) Chillen langs & in rivieren

Geen fan van zout water maar wel van chillen aan een strand? Pal in de groene Portugese natuur ontdek je de zogenaamde “rivierstranden”: frisse, zoete waters van kronkelende rivieren mét chillzone. Merk je een blauwe vlag op naast een rivier, dan wilt dat zeggen dat het mogelijk is om er in veilige omstandigheden je handdoek open te gooien en in het water te springen. De meeste rivierstranden vind je in Centro de Portugal, maar elke regio telt er wel een paar. Je ontdekt ze hier!

 

3) Walhalla voor watersport

Portugal en haar golven zijn overal ter wereld bij watersporters gekend. Een ideale bestemming voor actie op het water dus. Ervaren surfers op zoek naar grote golven kunnen terecht op Praia do Norte in Nazaré, maar ook in Carcavelos, Ericeira of Peniche vind je perfecte golven. De beste surfspots vind je hier. Maar niet alleen surfers komen aan hun trekken in Portugal. De liefhebbers van bodyboard navigeren best naar het strand Praia Grande in Sintra terwijl voor wind- en kitesurfers Guincho het trefpunt bij uitstek is. Een populaire gezinsactiviteit is stand up paddle of kajakken. Dat kan je bijna op ieder wateroppervlak doen. Meer hotspots in Portugal lees je hier.

 

4) Dode Zee in Portugal

Wist je dat Portugal ook een Dode Zee kent? Of ja, toch ongeveer. In de Algarve, vlakbij natuurreservaat Ria Formosa, is Segredos da Ria gevestigd, een bedrijf gespecialiseerd in het maken van zeezout. Een onderdeel van het maakproces is een reservoir met hoge zoutconcentratie. Een beetje vergelijkbaar dus met de Dode Zee in Israël. Alleen is de Dode Zee van Portugal een meer van ongeveer 2000 m2. Het bedrijf nodigt je uit om te voelen hoe het is om op water te drijven (vanaf 5 jaar mogelijk). De ervaring is nog eens enorm gezond voor je lichaam. Twee vliegen in een klap! Meer info vind je hier.

 

5) Avontuur in Alentejo

Een regio waar waterliefhebbers ook terecht kunnen is zonder twijfel het ongerepte Alentejo. Je vindt er originele activiteiten voor jong en oud, op en langs het water, zoals een bv een river hiking langs de Seda rivier, waarbij je enkele hindernissen moet overwinnen met behulp van touwen, kano’s en opblaasboten. Daarnaast is ook de  riviersafari een aanrader: per kano leer je dan over de wilde dieren die aanwezig zijn in/rond de rivier. En last but not least: ook het grootste stuwmeer van Europa bevindt zich in Alentejo: het Alqueva meer pal tussen pittoreske stadjes ontvangt ook veel watersporters. Meer info over het Alqueva meer vindt je hier.

 

6) Duiken in Madeira of de Azoren

De Portugese kust is adembenemend mooi aan de oppervlakte, maar ook onder water biedt de Atlantische oceaan een rijkdom aan biodiversiteit dat meer dan de moeite waard is. Dus ja, ook duikers zakken (letterlijk) ook best eens af naar Portugal. En meer bepaald naar Madeira of de Azoren, want die twee eilandengroepen kennen de mooiste onderwaterwereld. Zo spot je in Madeira de monniksrob, de zeldzaamste zeehond ter wereld of de “Bowbelle”, een schip dat enkele jaren geleden gezonken is en nu een kunstmatig rif vormt. In de Azoren is de kans dan weer groot dat je zeeschildpadden of walvisachtigen onder je ziet zwemmen.

 

7) Nieuw: Coasteering

Een combinatie van rappellen, klimmen en van kliffen in zee springen? Dat is coasteering, een recent ontwikkelde activiteit in Madeira. Er werd een parcours uitgestippeld langs de kustlijn van Madeira waar je dus switcht tussen rappellen en klimmen met zicht op de baaien, grotten en verborgen plekjes van Madeira. Uiteindelijk spring je van de kliffen in de heldere wateren van Madeira.

 

 

Foto’s @ Tourismo do Alentejo, @VisitMadeira, @AzoresPromotionBoard, @Brek & @Slide&Splash