08/02/2022- De bekende nationale parken zoals Yellowstone, Bryce Canion of Yosemite kent zowat iedereen. Maar wist je dat er ook meer dan 2400 staatsparken zijn in de USA? Met minder drukte, minder bekende landschappen maar wel ook met adembenemende vergezichten! Dus zeker het ontdekken waard. Hier alvast 5 verrassende pareltjes… 

 

1. Sam Houston Jones State Park – Lake Charles, Louisiana

Drie wandelpaden kronkelen door het Sam Houston Jones State Park en laten de bezoekers kennismaken om de boomrijke lagunes te verkennen die als zijrivieren aftakken van de Calcasieu rivier van Lake Charles. Het park is de trotse thuisbasis van meer dan 70 hectaren vol zogenaamde longleaf pines – de oudste pijnboomsoort van het zuiden – en helpt de pracht van de lokale regionale bossen te herstellen via de educatieve Longleaf Legacy Project. Maar het meest bijzondere zijn nog wel de wilde dieren die door het bos scharrelen zoals schildpadden, alligators, otters en wasberen. Daarnaast is dit met bijna 200 vogelsoorten één van de beste plekken om vogels te spotten in Louisiana. De vele waterwegen van het park maken het een populaire plek voor watersporten. Het bezoek wordt compleet met een overanchting op een van de betaalbare campings of kies voor een luxe glamping-optie.

 

2. Valley of Fire – Overton, Nevada

Het Valley of Fire State Park, wereldberoemd om zijn 40.000 hectare aan felrode Azteekse zandsteenrotsen, is de thuisbasis van oude versteende bomen en meer dan 2000 jaar oude rotstekeningen. Het park ligt in de Mojave-woestijn en met  zandsteenformaties die dateren uit de Jura-periode is het een geologisch wonderland. Nevada’s oudste en grootste State Park ligt slechts 80 kilometer ten noordoosten van Las Vegas. Hierdoor is een bezoek aan de Valley of Fire een perfecte dagtrip voor reizigers die willen ontsnappen aan de drukte van de stad. Rijd bij zonsondergang door het park om getuige te zijn van een waar natuurverschijnsel: de zonnestralen reflecteren op het park, waardoor het letterlijk in brand lijkt te staan en het duidelijk wordt waaraan het park zijn naam dankt.

3. Castle Rocks – Almo, Idaho

Tussen de Pinyonbomen, op de helling van Smokey Mountain in Cassia County, Idaho ligt het Castle Rocks State Park. Dit park met rotsformaties tot wel 2,5 miljoen jaar oud, is de thuisbasis van historische spoorwegovergangen, veeteelt en overblijfselen van Indiaanse schilderingen. Jaarlijks trekken de bijzondere landschappen van Castle Rocks duizenden klimmers en wandelaars aan. Ervaren wandelaars worden beloond met spectaculaire uitzichten langs de California National Historic Trail. Het ruige terrein is het hele jaar door ideaal voor mountainbiken en in de winter voor langlaufen, sneeuwschoenwandelen en ijsklimmen. Daarnaast is Castle Rocks perfect geschikt voor een dagje met het gezin. Oefen boogschietvaardigheden met de getrainde rangers en visliefhebbers kunnen hun hengel uitgooien en wellicht een chinook, zalm of forel vangen.

4. Desoto – Fort Payne, Alabama

Aan de zuidelijke voet van de Appalachian Mountains in het noordoosten van Alabama, bieden de uitgestrekte beschermde bossen van Desoto State Park het hele jaar door een regenboog van natuurlijke schoonheid, met schitterende kleuren van de herfstbladeren bij zonsondergang, kleurige roze en paarse rodondendrons in het voorjaar en helder groen gekleurde bomen in de zomer. Het park heeft meer dan 40 kilometer aan wandelpaden. Bewonder de Grace’s High Falls, de hoogste waterval van Alabama, of spot beren rondom de rivier. Voor wie een aantal dagen wil spenderen in het park zijn er overnachtingsmogelijkheden. Kies voor een lodge met keuken en open haard of kamperen in het bos. Welke verblijfplaats je ook kiest, parkgasten zitten altijd rond het kampvuur om s‘mores te roosteren en mee te zingen met klassieke countrymuziek.

5. Little Missouri – Killdeer, North Dakota

Little Missouri State Park, in het westen van North Dakota, herbergt enkele van de meest ruige en schilderachtige badlands van de staat. Het park heeft meer dan 45 paden die zich het best te paard laten verkennen. Een van de populairste paden is de Park Loop. Een route van 8 kilometer buiten de gebaande paden, met een onvergetelijk uitzicht op de Badlands. Neem een verrekijker mee, want het park is een toevluchtsoord voor wilde dieren als muildierherten, rode lynxen en steenarenden. Na een dag in de Badlands, kun je de nacht in alle comfort doorbrengen op een camping onder de sterrenhemel.

Voor meer informatie over de grenzelose diversiteit van Amerikaanse reismogelijkheden en de authentieke, rijke cultuur, check www.visittheusa.com

 

Foto’s: Sam Houston Jones State Park @www.lindseyjanies, Valley of Fire @Visit the USA, Castle Rocks @Visit Idaho, Desoto @ John Dersham Sweet home Alabama, Little Missouri @ North Dakota Tourism