05/03/2024- Malta, bekend om zijn prachtige baaien en historische charme, wil een culturele revolutie te ontketenen met zijn allereerste Kunstbiënnale dit voorjaar. Het evenement, dat volgende week van start gaat en loopt tot 31 mei, zal 80 kunstenaars uit 23 landen verwelkomen die hun visies tentoonstellen met als thema ‘White Sea Olive Groves’.

Deze historische gebeurtenis heeft wereldwijd al de aandacht getrokken, met meer dan 2.500 kunstenaars uit maar liefst 75 landen die een werk instuurden. De organisatoren beloven een finale selectie van “meerdere internationaal bekende kunstenaars”. De hedendaagse kunstwerken worden tentoongesteld in oude settingen, velen UNESCO-genoteerd, zoals het Grand Master’s Palace in Valletta, de Armorij in de oude stad van Birgu en de megalithische tempels van Ġgantija op Gozo. Op deze kaart kan je alle locaties vinden.

 

Viering van Maltese identiteit

MUŻA, het Nationaal Kunstmuseum, organiseert de Biënnale, gesteund door Heritage Malta en Arts Council Malta, in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel en de Malta Tourism Authority. “White Sea Olive Groves” is meer dan een kunstexpositie; het is een viering van moderne Maltese en mediterrane identiteit, verteld door kunstwerken op historische locaties.

De Biënnale overlapt met Malta’s lenteseizoen en Pasen, waardoor het de perfecte periode is om de eilanden te verkennen. De festa-seizoenen beginnen ook, waarbij dorpen hun beschermheiligen eren met wekelijkse festiviteiten, religieuze ceremonies en traditionele activiteiten.

Met thema’s als ‘De Middellandse Zee als politiek lichaam’, ‘De Tegenkracht van Piraterij’, ‘Decoloniseren van Malta: polyfonie is ons’ en ‘Het Matri-archief van de Middellandse Zee’, belooft de Biënnale een onvergetelijke verkenning van kunst en samenleving.

Verschillende Belgische reisaanbieders hebben Malta in hun aanbod.

 

Foto’s @ Malta Bienale & Unsplash