02/04/2023- Rollende koffers, informatieschermen, veel reizigers en onvertrouwde luchthavenprocessen. Op een grote luchthaven komen er allerlei prikkels op je af. Reizen kan soms best stressvol zijn en dat geldt zeker voor reizigers met een onzichtbare beperking zoals autisme. Het kan zelfs een drempel zijn om met het vliegtuig op reis te gaan. Daarom bestaat een speciaal keycord voor reizigers met een onzichtbare beperking, die al door honderden luchthavens ter wereld wordt erkend.

Op luchthavens wereldwijd word je ermee herkend: het Hidden Disabilities Sunflower keycord. Zoals de naam al verklapt, is het een keycord met zonnebloemen erop. Het is een symbool dat subtiel aan mensen in je omgeving laat zien dat je extra steun, hulp of wat meer tijd nodig hebt. Door het keycord te dragen op Brussels Airport, Schiphol of een andere luchthaven die de koord erkent, houden medewerkers daar rekening mee. Zo krijg je wat meer tijd tijdens jouw reis over de luchthaven, bijvoorbeeld bij de securitycontrole.

 

Eigen tempo

Heb je een onzichtbare beperking waardoor je meer tijd nodig hebt om op eigen ritme door de security- en paspoortcontrole te gaan? Vraag op de dag van vertrek om het groene keycord bij de Assistance balie in de vertrekhal van de luchthaven. Je kunt het keycord ook bestellen via de website van Hidden Disabilities.

Je kunt met dit keycord gewoon bij je reisgezelschap blijven en rustig samen door de security- en paspoortcontrole gaan. Je krijgt geen voorrang, maar je kunt op je eigen tempo door de controles.

 

Assistentie

Wie echt begeleiding of assistentie nodig heeft op de luchthaven, kan dit op voorhand aanvragen. Geef dat aan bij de boeking van je ticket of reis, tot uiterlijk 48 uur voor vertrek. Je luchtvaartmaatschappij of het reisbureau geeft dit aan de luchthaven(s) in kwestie door.

 

Wereldwijd

Er zijn wereldwijd al enkele honderden luchthavens die de speciale keycord erkennen. In België gaat het om de luchthavens van Brussel, Oostende en Antwerpen. In Nederland zijn het de luchthavens Schiphol Amsterdam, Eindhoven, Maastricht Aachen, Groningen en Rotterdam. De volledige lijst wereldwijd vind je hier  

Foto’s @ Schiphol Amsterdam Airport & Hidden Disabilities

Bron: Schiphol Airport