15/02/2023- Dit weekend barst het feestgedruis los in verschillende steden van ons land. Straten vol confetti, mensen uitgedost in de meest uiteenlopende kostuums, versierde praalwagens en feestmuziek die door de straten schalt. Maar hoe wordt carnaval eigenlijk in de rest van de wereld gevierd? Ontdek 8 bestemmingen waar ook stevig wordt gevierd & die zeker de moeite waard zijn te bezoeken tijdens hun carnavalsperiode.

 

  1. Rio de Janeiro, Brazilië

Geen enkel land waar carnaval uitbundiger wordt gevierd dan Brazilië. Rio’s carnaval – het feest om de komst van de lente te vieren- is geregistreerd in het Guiness Book als het grootste carnaval van de wereld. Er lopen tijdens het feest meer dan 2 miljoen mensen door de straten. De andere grootste feesten van Brazilië worden gehouden in Sao Paulo, Salvador, Recife, Olinda en Manaus.

De Samba Parade is de highlight van de Braziliaanse carnaval. Hierbij strijden elk jaar de 12 beste sambascholen van het land voor de prestigieuze kampioenstitel. Sommige scholen besteden wel 4 miljoen dollar aan outfits en voorbereidingen.

 

 

2. Carnaval Santa Cruz, Tenerife

Het carnaval van Santa Cruz de Tenerife is het tweede grootste carnaval ter wereld. Van alle carnavals in Spanje en Europa is Carnaval de Santa Cruz het meest swingend en Zuid-Amerikaans te noemen. Tijdens het carnaval barst de hoofdstad van Tenerife volledig uit zijn voegen met z’n enorme straatevenementen.

 

3. Carnaval in Venetië

Het Carnaval van Venetië is het oudste Carnaval ter wereld, maar is ingetogener dan het uitbundige Carnaval dat wij vieren. Mensen verkleden zich er in historische stijl. Typerend zijn de maskers, die elk ook een eigen betekenis hebben. Naast de magische carnavalsoptocht worden er vele evenementen georganiseerd, waaronder theatervoorstellingen, fashion shows en maskerades met de prachtige en typische Venetiaanse kostuums.

 

4. Mardi Gras in de USA

Volgens historici gaat de geschiedenis van Mardi Gras duizenden jaren terug naar
heidense vieringen van lente en vruchtbaarheid in Rome. Toen het christendom in de
middeleeuwen arriveerde, besloten religieuze leiders om deze tradities van parades en
lekker eten over te nemen. De tradities werden een opmaat voor de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen. Mardi Gras vond voor het eerst zijn weg naar Noord-Amerika via de Frans-Canadese ontdekkingsreiziger Pierre Le Moyne, Sieur d’Iberville in 1699, toen hij zijn camping Point du Mardi Gras noemde. Later hield hij een klein gala op de camping. Vanaf 1703 genoten Franse soldaten en kolonisten van Mardi Gras-festiviteiten in de nieuw gestichte stad Mobile, die diende als de hoofdstad van het Franse grondgebied van Louisiana. Mardi Grass is in de afgelopen 150 jaar enorm geëvolueerd in de USA. Jaarlijks zijn er tientallen optochten te bewonderen in Mobile, de geboorteplaats van Mardi Gras in de USA. Verwacht hier veel jazzbands en kleurrijke praalwagens. Een andere populaire plek is New Orleans, met parades als Endymion, Bacchus, Zulu en Rex. Liefhebbers van carnavalskostuums bezoeken het Mardi Gras Museum of Imperial Calcasieu, waar de grootste collectie Mardi-Gras kostuums ter wereld hangt. Meer dan 100 versierde praalwagens vind je tijdens de Grand Parade in de wijk Soulard in St.Louis.

 

5. Carnaval van Cholet, Frankrijk

Swingende parades, vrolijke kostuums en lokale tradities: in Frankrijk maken ze er een
bont feest van. Jaarlijks viert men in de Loirestreek langs de Atlantische Kust van Frankrijk Carnaval van Cholet. Begonnen in 1906 als een viering van de vastentijd, maar tegenwoordig een event met meer dan 100.000 bezoekers. Carnavalsvierders bouwen met veel passie elk jaar weer prachtige creaties. De gigantische praalwagens zijn soms wel 8 meter hoog, tien meter lang of vijf meter breed. Enkele dagen voordat de festiviteiten
rondom carnaval beginnen, openen de deuren van de werkplaatsen zodat nieuwsgierig
publiek een kijkje achter de schermen kan nemen. Tijdens het carnaval van Cholet zijn er gedurende zeven dagen vele verschillende activiteiten. Van openingsceremonie en kindercarnaval tot muziek in het centrum van de stad en een nachtelijk parade. Vooral dat laatste is een uniek schouwspel. Over een afstand van twee kilometer rijden zo’n 15 praalwagens met meer dan 300.000 lampjes voorbij. Dit in combinatie met fanfares en bands maakt het een onvergetelijk feest.

 

6. MassKara Festival, Filipijnen

Bacolod, een provincie in de Filipijnen die vooral bekend staat om zijn uitgestrekte suikervelden, komt één keer per jaar tot leven tijdens het jaarlijkse MassKara Festival. Oorspronkelijk bedoeld als een “lachend festival” om te lokale bevolking door lastige tijden te helpen toen de prijs van suiker enorm daalde, maar tegenwoordig een grote hit onder locals en internationale bezoekers. De stad van de glimlach zoals Bacalod tegenwoordig ook wel genoemd wordt, huisvest hiermee een van de grooste festivals van de Filipijnen. Tijdens MassKara zijn er tientallen activiteiten waaronder een straatdanswedstrijd,uitgevoerd door getalenteerde dansers in traditionele kostuums en maskers, waar menig mens jaloers op is. ‘S Nachts verlicht de Electric MassKara de straten met nog meer dans. Dit keer niet in traditionele kostuums, maar pakken vol kleurrijke neonlichten. Naast de indrukwekkende dansvoorstellingen zijn er ook beauty queen verkiezingen, concerten en drumwedstrijden. Kortom een festival waar bij bezoekers samen dansen, feesten en drinken in de straten van Bacolod.

 

7. Festa de Carnaval, Canada

Als er een plek ter wereld is waar ze weten hoe ze carnaval moeten vieren dan is het
wel Brazillië. Uitgedoste mensen, kleurrijke paradewagens en heel veel dans en
muziek. In de Canadese hoofdstad Ottawa heb je de mogelijkheid om je voor een
avond in Brazilië te wanen tijdens het Festa De Carnaval. Een avond ter ere van de
Braziliaanse cultuur en erfgoed. En die heupen die gaan zeker los, want welke vele
muziekvormen passeren hier de revue. Van marchinha en samba tot frevo en afoxé
tot Axé! De feestavond is natuurlijk niet compleet zonder Braziliaanse hapjes en
drankjes. Het mooiste carnavalskostuum maakt zelfs kans op prijzen.

 

8. Wow wow West Portugal

Ook in Portugal wordt carnaval uitbundig gevierd. In het dorp Podence in Noord-Portugal bewonderen reizigers eeuwenoude tradities, die zelfs op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Bewoners verschijnen in kleurrijke kostuums met bellen aan hun riem en dragen maskers met een puntneus, gemaakt van blik, hout of leer. Al springend banen ze zich een weg door het dorp. In de Algarve, in het zuiden van Portugal, zijn er optochten met versierde praalwagens, prachtige kostuums en vooral veel dans onder leiding van muziek. Zo zijn er vele festiviteiten verspreid door het land. Ook bij WOW, een culturele wijk in Vila Nova de Gaia, aan de oevers van de rivier de Douro, weten ze hoe ze carnaval moeten vieren. Hier wordt op 20 februari carnaval gevierd onder het thema: WOW WOW West. Bij alleen het horen van de naam al krijgen wij zin om ons te verkleden als ware cowboys. Het feest vindt plaats in Pink Palace. Naast alle attracties en wijnproeverijen die gebruikelijk zijn voor het museum, zijn er op verschillende plekken livemuziek en dansers die de sfeer van het wilde westen zullen nabootsen.

 

Foto’s: Carnaval Rio De Janeiro @Dele Oluwayomi, Carnaval Cholet @Matyld photographie,MassKara Festival @Gem Muzones Guide To The Philippines, Wow wow west @Camilla Blando, Mardi Gras @Brand USA