28/06/2024- Zweden is uitgeroepen tot het goedkoopste campingland van Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van de ADAC, de Duitse automobielclub. 

Een gezin met twee volwassenen en een 10-jarig kind betaalt op een Europese camping deze zomer gemiddeld € 55,70 in het hoogseizoen (vorig jaar 52 euro). Deze vergelijkingsprijs is inclusief staanplaats voor auto en caravan en de belangrijkste verplichte bijkomende kosten zoals elektriciteit, warme douches en toeristenbelasting. In Zweden betaal je voor hetzelfde pakket gemiddeld 39 euro.

 

Wildkamperen

Vind je dat nog te duur dan mag je in Zweden ook nog gewoon wildkamperen met een camper of een tent. Uiteraard met een paar uitzonderingen hier en daar. Dit Zweedse recht heet het allemansrecht. Het geeft iedereen het recht om te genieten van ieder stuk natuur tenzij het land eigendom is van iemand. Dat betekent bijvoorbeeld dat je voor maximaal 24 uur ergens mag slapen in het wild.

Nog leuker is dat Zweden dankzij de – nu – zwakkere kroon steeds betaalbaarder is. Dus ruimte genoeg voor wie eens een andere kampeervakantie wil. Je kunt het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt in kampeerland Zweden.

Op zoek naar een Zweedse kampeerplek? Die vind je op de site van de Zweedse Campingbond (SCR) waar 300 campings bij zijn aangesloten. De campings liggen verspreid over heel Zweden en bieden meer dan 50.000 kampeerplaatsen en 7.000 huisjes en stuga’s (hutten) aan.