26/10/2021- Wanneer de Verenigde Staten op 8 november heropenen voor internationale toeristen, zullen ook ongevaccineerde minderjarige reizigers welkom zijn in het land, zo heeft het Witte Huis officieel bekendgemaakt. Aan welke vereisten ze wel exact moeten voldoen, lees je hier… 

De Verenigde Staten heropenen op 8 november weer de grenzen voor internationale toeristen die volledig gevaccineerd met een door het WHO internationaal erkend Coronavaccin. Momenteel gaat het om de vaccins Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sinopharm en Sinovac. Mensen worden daarbij pas twee weken na de laatste prik als volledig gevaccineerd beschouwd & het Witte Huis verduidelijk dat ook een combinatie van twee verschillende vaccins zal worden geaccepteerd.

Controle door de airlines

Reizigers moeten hun vaccinatiestatus officieel kunnen bewijzen aan de luchtvaartmaatschappij voor ze aan boord gaan van hun vlucht naar de VS. Daarbij moeten ze ook een negatieve PCR-test kunnen voorleggen die maximaal 72u oud is bij vertrek.

Kinderen/tieners onder de 18 vrijgesteld van vaccinatievereiste

Voor internationale reizigers onder de 18 jaar werden er vandaag echter uitzonderingen bekendgemaakt op de vaccinatievereisten. Zo worden kinderen/tieners onder de 18 jaar of mensen die om aantoonbare en goedgekeurde gezondheidsredenen niet gevaccineerd kunnen/mogen worden, vrijgesteld van de vaccinverplichting. Wel moeten deze jeugdige reizigers (vanaf 2 jaar) een negatief testresultaat van een PCR-test of officieel afgenomen antigeentest kunnen voorleggen bij vertrek.

Voor kinderen/tieners tussen 2 en 17 jaar die met hun volledig gevaccineerde ouders of wettelijke voogd reizen, geldt een testresultaat van maximum 3 dagen (72u, idem aan de ouders/voogd). Voor kinderen/tieners die onbegeleid reizen (of in toegelaten situaties met ongevaccineerde ouders/voogd), geldt een negatieve test van maximum 24u voor vertrek.

Daarnaast zijn er nog uitzonderingsregels voor reizigers uit een reeks specifieke landen waar de vaccinatiegraad zeer laag ligt wegens onvoldoende vaccinbeschikbaarheid. Alle exacte bepalingen zijn terug te vinden in de officiële verklaring van het Witte Huis.