02/05/2023- Wie naar de Verenigde Staten wil reizen, kan dat binnenkort voor het eerst sinds 2020 weer zonder bewijs van Covidvaccinatie. Deze maand nog schaft het land daarmee – als één van de laatste Westerse landen- haar laatste Covidgerelateerde reisbeperking voor buitenlanders af. 

Op 11 mei beëindigen de Verenigde Staten hun COVID-19 vaccinatieplicht voor internationale reizigers. Die dag loopt ook de noodtoestand voor de volksgezondheid als gevolg van het coronavirus af, zo communiceerde het Witte Huis gisteren.

 

Vanaf 12 mei

Concreet mogen ongevaccineerde reizigers dus vanaf 12 mei het land binnen. Uiteraard moet er wel nog steeds de gebruikelijke ESTA worden aangevraagd om toegang te krijgen tot de USA.

Door de nog steeds geldende vaccinatieplicht mocht bijvoorbeeld de Servische tennisster Novak Djokovic de afgelopen jaren niet deelnemen aan Amerikaanse tennistoernooien zoals de U.S. Open omdat hij niet is ingeënt tegen COVID-19. Maar vanaf 12 mei kan hij dus weer vrij deelnemen.

De afschaffing geldt zowel voor vliegtuigpassagiers, als voor reizigers die via de Amerikaanse havens of over land -vanuit de buurlanden -de USA binnenkomen.