Uiteraard zijn de verwachte cowboys, margarita’s en rijkelijke BBQ’s alomtegenwoordig, maar Texas is absoluut veel meer! Travel Like A Pro reporter Leentje trok onlangs op ontdekking naar San Antonio, Fort Worth en Dallas en werd verrast door het enorm diverse culturele en culinaire aanbod in de zuidelijk Amerikaanse staat. Aanstekelijke livemuziek is overal aanwezig, de musea zijn talrijk en van een uitzonderlijke kwaliteit & aan sterrenchefs is er ook al geen gebrek…

 

  1. San Antonio: smeltkroes van culturen

Onze allereerste halte in Texas, ook wel de “de Lone Star State” genoemd, is San Antonio. We worden met open armen ontvangen in wat tegenwoordig de sterkst groeiende stad in de Verenigde Staten én de meest bezochte plek in Texas is.

Het eerste waaraan iedereen denkt als je het over San Antonio hebt, is uiteraard de Alamo. Jaarlijks komen zo’n tweeënhalf miljoen bezoekers dit indrukwekkende complex bezoeken. Hier vond in 1836 de beroemde veldslag plaats waar de Texaanse rebellen moedig vochten tegen het Mexicaanse leger. Deze historische gebeurtenis werd in 1960 verfilmd door John Wayne, die zelf de rol van Davy Crockett vertolkte in “The Alamo”, een filmklassieker.

 

River Walk

We besluiten om ons bezoek zelf te beginnen met een begeleid boottochtje op de San Antonio rivier. De mini-cruise duurt amper 35 minuten maar is een ideale eerste kennismaking met de stad en haar 24 kilometer lange River Walk. Aan gezellige winkeltjes en terrasjes is er absoluut geen gebrek hier. Wij werden vooral gecharmeerd door de no-nonsense Texas barbecue, live muziek en margarita’s bij Smoke en de authentieke Tex Mex gerechten bij Casa Rio, in 1946 het allereerste restaurant aan de rivier.

 

Culinaire hoofdstad

Ook weg van de rivier, kom je hier als lekkerbek zeker ook aan je trekken. Naast Tucson (Arizona) is San Antonio namelijk de enige Amerikaanse stad op de de UNESCO-lijst van Creative Culinary Cities. Wij gingen op ontdekking bij Clementine, waar topchef John Russ en zijn echtgenote Elise de plak zwaaien. Hier kan je terecht voor een verfijnde wereldkeuken in een hedendaags interieur. Voor een authentieke Texaanse barbecue-ervaring, moet je richting Two Bros. BBQ Market, waar Jason en Jake Dady sinds 2009 hun liefde en passie voor de Texaanse traditie delen met de wereld. Probeer zeker hun traag-gerookte brisket, om letterlijk duimen en vingers bij af te likken. Als Belgen waren we ook benieuwd naar het enige Belgische restaurant in San Antonio en het mag gezegd: de mosselen bij La Frite waren zowaar de beste die we ooit in de VS hebben geproefd. Een perfecte afsluiter van ons verblijf in San Antonio.

 

2. Forth Worth: the unexpected city

Eén van de meest aangename manieren om aan ‘slow travel’ te doen in de VS, is de trein. Vanuit San Antonio nemen we daarom de Texas Eagle (Amtrak) richting Fort Worth: een ontspannende treinreis van zowat zeven uur. De officiële slogan van Fort Worth luidt ‘The Unexpected City’ en we kunnen alleen maar beamen dat ook wij aangenaam verrast werden door de stad.

 

Stockyards

De historische veemarkt van Fort Worth is dezer dagen een toeristische trekpleister, bekend vanwege de cowboy-cultuur, dagelijkse cattle drive (11u30 en 16u) én de rodeo uiteraard. Eerste, verplichte, stop in de Stockyards is Hotel Drover, waar de rijke Texaanse geschiedenis en hedendaags design en comfort hand in hand gaan. De lobbybar is de perfecte plek om de lokale ‘urban cowboys’ tegen het lijf te lopen. Verder vind je in de Stockyards tal van restaurants, bars en winkels waar je een volledige western outfit bij elkaar kan shoppen. Zorg wel voor een goed gespijsde bankrekening, want goedkoop zijn de boots en hoeden zeker niet.

 

 

Rodeo

Voor we ons naar het Cowtown Coliseum begeven, springen we even binnen in het John Wayne museum. John Wayne: An American Experience neemt je aan de hand van meer dan vierhonderd memorabilia mee door het leven van een icoon. Zoals bij elk museum vind je ook hier een museumwinkel, de moeite waard om even rond te snuisteren!

De films van John Wayne hebben ons helemaal in de Western sfeer gebracht, een ideale opwarmer voor ons allereerste bezoek aan een authentieke rodeo. Toegegeven: het is met enigszins gemengde gevoelens dat we plaatsnemen in het Cowtown Coliseum. De organisatie beweert bij hoog en bij laag dat de dieren hier met het nodige respect worden behandeld, maar we verlaten het spektakel toch met gemengde gevoelens.

 

Gelukkig kunnen we die doorspoelen met een margarita (wat anders?) bij Billy Bob’s Texas, ’s werelds grootste honky tonk club, een nachtclub die plaats biedt aan 6000 gasten en waar je terechtkan voor live country muziek, rodeo, en heel veel eten en drinken. Tal van grote namen uit de country namen hier een live album op, onder meer Willie Nelson en Lynn Anderson. Aan de muren zie je dan ook tal van muziekmemorabilia. We love it!

 

 

Cultureel District

Cowboys en rodeo’s hadden we uiteraard verwacht, maar in Fort Worth serieus geïnvesteerd in kunst en cultuur. Er is zelfs een volledig ‘cultural district’. Dat herbergt een schat aan musea op enkele vierkante kilometers, maar ook kunstgalerijen, een theater, botanische tuinen, een zoo en nog veel meer. Omdat onze tijd hier beperkt is, pikken we er twee uit: het Cowgirl Museum en The Modern.

In deze wijk is men ook volop bezig met de bouw van nieuwe (boetiek)hotels. Eerder dit jaar opende The Crescent al de deuren en tegen eind 2023 kan je ook overnachten in het Bowie House Hotel. Ook downtown komen er dit jaar zomaar eventjes drie nieuwe hotels bij. Wij voorspellen dat steeds meer toeristen hun weg naar Fort Worth zullen vinden!

 

3. Dallas: meer dan de tv-serie 

Dallas zal allicht voor eeuwig en altijd verbonden zijn met twee zaken: één van de langstlopende televisieseries én de moord op JFK. Laat ons beginnen met de Ewings en hun wereldberoemde Southfork Ranch. Gedurende dertien jaar leefden miljoenen mensen vanuit hun zetel wekelijks mee met de avonturen en intriges van JR, Sue Ellen, Bobby en hun entourage. Nu waan je jezelf een Ewing tijdens een bezoek aan de ranch. Naast een standaard bezoek, kan je hier ook tal van ‘experiences’ boeken: gaande van een tochtje te paard tot helikoptervluchten en uitgebreide diners. Op voorhand reserveren is een must.

 

Kennedy

Op 22 november 1963 stond de wereld stil toen de jonge president John F. Kennedy werd doodgeschoten tijdens een bezoek aan Dallas. Kennedy werd geraakt door twee kogels toen hij in een open limousine over Dealey Plaza reed. In de voormalige Texas School Book Depository, de exacte plek waar de vermoedelijke schutter(s) zich bevond(en) herbergt nu het Sixth Floor Museum. Dit museum is volledig gewijd aan de gebeurtenissen rond de moord op JFK en de talloze complottheorieën die tot op heden voortleven. Op Dealey Plaza slaan we zelfs een praatje met Robert J. Groden, een prominent figuur in de JFK-onderzoeksgemeenschap.

 

 

Arts District

“Everything is bigger in Texas”, dus verbaast het ons niks dat Dallas over het grootste arts district van de VS blijkt te beschikken. Tijd voor een uitgebreid bezoek is er niet, maar het Dallas Museum of Arts (DMA) mag je zeker niet overslaan.
Voor we Texas bezochten, hadden we eerlijk gezegd niet verwacht dat het diverse aanbod van kunst en cultuur de rode draad van deze trip zou worden. Met negen jaar in de VS en tientallen trips in het land op de teller, moet dit één van de meest onverwachte, aangenaam verrassende reizen zijn geweest. We’ll be back y’all!

 

PRAKTISCH

Vanuit Brussel vlieg je dagelijks rechtstreeks naar Chicago, New York en Washington DC met United Airlines. Van daaruit zijn er tal van vluchten naar de zowel Dallas/Fort Worth (DFW) en San Antonio (SAT).

 

San Antonio
Voor liefhebbers van geschiedenis en spookverhalen in het historische Menger Hotel op een steenworp van de Alamo een absolute aanrader. Hotel Emma in het Pearl District, oorspronkelijk een brouwerij uit 1894, herbergt 146 kamers in een iconisch gebouw van de beroemde architect August Maritzen.

Fort Worth
Hotel Drover in de Stockyards is dé ontmoetingsplek bij uitstek voor de urban cowboys en cowgirls. Als een hotelkamer boven je budget is, ga dan -net als wij- zeker een glas drinken in de bar en geniet er van ‘some good old people watching’. Wij logeerden in het historische Blackstone hotel, tegenwoordig een Courtyard by Marriott, in downtown Fort Worth.

Dallas
Wij logeerden in het Fairmont hotel in het Arts District, ideaal gelegen voor een eerste bezoek aan de stad, op een steenworp van het Dallas Museum of Arts en op wandelafstand van enkele fijne eet- en drankgelegenheden.

 

Meer informatie vind je op de website van Travel Texas.

 

(Tekst & foto’s @Leentje De Leeuw)