14/10/2023- Living like a local in een AirBnb- of ander verhuurappartement tijdens je citytrip naar New York? Vergeet het maar voortaan, want sinds vorige maand zijn de regels er voor korte termijnverhuur van appartementen en woningen in the Big Apple enorm verstrengd.

De meest opvallende regel is dat verhuur van volledige appartementen of huizen voor minder dan 30 dagen in New York – op enkele uitzonderingen na- voortaan verboden is. Je kan dus nog enkel een kamer huren via Airbnb en dan moet de verhuurder ook fysiek aanwezig zijn in de woning tijdens jouw verblijf. Weg privacy dus. De verhuurder mag daarbij ook slechts 2 gasten tegelijkertijd in zijn/haar woning betalend ontvangen. Een privé-appartement/woning huren in de stad voor je familie of vriendengroep- tenmiste voor minder dan 30 dagen-zit er dus niet meer in.

Huizen voor New Yorkers, hotels voor toeristen

Dat lijkt ook precies het doel te zijn van de regels. New York heeft een groot tekort aan woonruimte, en hoopt zo te voorkomen dat schaarse huizen/appartementen het hele jaar door aan toeristen worden verhuurd. “Huizen zijn voor New Yorkers. Hotels zijn voor toeristen”, aldus New Yorks gemeenteraadslid Ben Kallos, de initiatiefnemer van de nieuwe wet.

New York voegt zich daarmee toe aan een lange lijst van steden die verhuur via Airbnb en soortgelijke platforms aan banden legt. In 2017 was Amsterdam de eerste stad in Europa die regels opstelde voor Airbnb, en sindsdien zijn andere grote en populaire citytrip-steden zoals Barcelona,Berlijn, Brussel enz gevolgd.