02/08/2020- Je kan er niet omheen: 2020 is het jaar van corona. Maar nu de grenzen weer enige tijd open zijn & reizen naar verschillende Europese bestemmingen zijn toegelaten, nam touroperator TUI vorige week verschillende reisagenten én Travel Express/Travel Like A Pro mee op pad zodat we samen zelf konden ervaren welk effect de genomen veiligheidsmaatregelen op een reisbeleving hebben. En dus vertrokken we naar het Griekse Rodos…

Voor vertrek wordt heel duidelijk de benodigde informatie gecommuniceerd. TUI vraagt haar reizigers een informatieve webpagina – die steeds geüpdate wordt – na te lezen. Hierop staat informatie over het verloop van de vlucht en wat er van reizigers verwacht wordt. Daarnaast vraagt de Griekse overheid dat reizigers ten laatste 24uur voor vertrek een document invullen. Reizigers dienen hun gezondheidstoestand te beschrijven en contactgegevens door te geven, met het oog op contact-tracing in het geval er toch een besmetting plaatsvindt. Wie gezond is, ontvangt van de Griekse Overheid voor vertrek een QR-code die op de aankomstluchthaven gescand wordt.

Vlot door de luchthaven

De reis start op de luchthaven van Zaventem. Waar vroeger mensen de vertrekhal betraden, staat nu een kleine terminal met hittecamera’s. Ze controleren de temperatuur van de reizigers. Reizigers met koorts worden door medisch personeel onderzocht om na te gaan of het over COVID-19 gaat. In de vertrekhallen staan looproutes aangeduid.

Reizigers dragen mondneusbedekkingen en reinigen hun handen met alcoholgels. Ik verbaas me er over hoe snel we gewend raken aan de maatregelen, en hoe snel we een mondkapje als een symbool van veiligheid ben gaan beschouwen. Mensen blijven op een beleefde afstand, en wie dat even vergeet, wordt daar met een vriendelijk woord of strenge blik aan herinnert. De sociale controle op de luchthaven is minstens even groot als de controle uitgevoerd door het personeel.

Ondanks de maatregelen, hangt er een gezellige en ontspannen sfeer in de groep. Er wordt vrolijk gebabbeld. ‘Wat kijken we uit naar deze reis,’ klinkt het. Voor vele reisprofessionals is het ook de eerste reis sinds de Corona-uitbraak & het vakantiegevoel is écht niet ver weg.

De vlucht op

Na een vlotte check-in en security check gaan we met  de groep aan boord van TUI fly vlucht TB2341. Net als in de luchthaven, is het verplicht om aan boord een mondmasker te dragen, tenzij je iets eet of drinkt. Voor het cabinepersoneel onze groep een glaasje cava en een klein hapje serveert, krijgt iedereen een zakje met ontsmettende alcoholgel om de handen te reinigen. Het mondmasker gaat even af om een slokje te nemen, waarna het routineus weer over neus en mond geschoven wordt.

Om de veiligheid van het cabinepersoneel en de reizigers zo goed mogelijk te beschermen, is het reilen en zeilen op de vluchten van TUI aangepast. Contactmomenten worden teruggedrongen. Reizigers worden gevraagd te blijven zitten, tenzij voor een toiletbezoek en dan enkel wanneer er niemand anders het toilet gebruikt – wachten in het gangpad kan niet meer – en het aangeboden assortiment is kleiner. Geen duty free producten meer, enkel een hapje en een drankje, te betalen met de kaart.

Wie de maatregelen voor vertrekt doorneemt, kan het gevoel krijgen dat de vluchten sec en afstandelijk zullen verlopen. Dat is niet zo. Ondanks alles, ervaar je als reiziger de vriendelijke en persoonlijke aanpak die je van TUI gewend bent.

Na de landing in de luchthaven van Rhodos, halen we onze bagage op. Hier en daar wordt iemand willekeurig uit de groep gehaald voor een steekproef. In een afgesloten deel van de aankomsthal nemen verpleegkundigen een uitstrijk in de keelholte. Binnen 24uur wordt de uitslag per sms verstuurd. Ben je gezond, dan kan je gewoon doorgaan met vakantie vieren. Wie toch besmet blijkt te zijn, wordt gevraagd in quarantaine te gaan.

Maatregelen in de hotels

Op de parking van de luchthaven wacht de herkenbare blauwe TUI bus op ons. Het lijkt een erg grote bus voor onze kleine groep, maar een deel van de zitjes zijn afgesloten om een veilige afstand te garanderen. In een stevig half uur bereiken we het hotel TUI BLUE Atlantica Aegean Blue, waar we na een extra temperatuurcontrole warm ontvangen worden. Een rondleiding door het hotel toont ons duidelijk de genomen coronamaatregelen. Kamers werden ontdaan van alle onnodige accessoires zoals siervoorwerpen en papieren folders, waarna ze grondig ontsmet worden om nieuwe gasten te ontvangen.

Ook tijdens de lunch in het sfeervolle restaurant zien we veranderingen. Bestek is hygiënisch in plastic verpakt en om iets te eten te kiezen uit het buffet – waar je bediend wordt – draag je verplicht een mondmasker en plastic handschoenen. Daarbij verliezen we het ecologische aspect niet uit het oog,’ aldus  Samyra Schuermans, Regional Sales Manager TUI BLUE, TUI MAGIC LIFE en ROBINSON. ‘Door de coronamaatregelen zijn we genoodzaakt veel meer plastic – in de vorm van mondmaskers, handschoenen, hygiënische verpakkingen – te gebruiken in onze hotels. Onze inspanningen om ecologisch en duurzaam te werk te gaan, zijn navenant. Zowel in de hotels als op onze vluchten wordt plastic afval gesorteerd en verwerkt door gespecialiseerde bedrijven.’

 

Ook in hotel TUI BLUE Atlantica Imperial Resort, waar we overnachten, zien we dezelfde maatregelen. Naast de hygiënische maatregelen voor gasten en personeel, wordt ook de bagage ontsmet voor ze naar de kamers gebracht wordt. Weer verbaas ik me over hoe snel dit went. En hoe weinig het stoort. Integendeel, door de bezetting van maximum 40% voelt het verblijf in het hotel heerlijk rustig en extra luxueus aan.

 

 

 

Op uitstap door Rodos

Zo klein als Rhodos is, zo veel is er te zien. Op deze trip wordt een volledige dag uitgetrokken om de bezienswaardigheden van het eiland te bezoeken. Met de bus – die telkens na gebruik volledig ontsmet wordt – rijden we achtereenvolgens naar de Vlindervallei, natuurgebied de Zeven Bronnen en het dorp Lindos.

Hoewel de maatregelen in open lucht minder streng zijn dan in het hotel of in het vliegtuig, merken we dat de meeste mensen als vanzelf het mondmasker dragen of bij de hand houden. Op drukkere plaatsen en attracties, staan bussen alcoholgel, die gretig gebruikt worden. Zelfs in het dorp Lindos, dat zich kenmerkt door smalle, kronkelende straten en witte huizen, gaan mensen elkaar zo veel mogelijk uit de weg. Dwalend door de steegjes verkennen we het centrum en de Acropolis op de heuveltop. Dat de stad heel wat rustiger is dan gewoonlijk in deze tijd van het jaar, maakt de ervaring alleen maar magischer.

 

Na een hele dag in de zon, bezoeken we ’s avonds het historische centrum van Rhodos-stad. De straten zijn rustig en sfeervol verlicht. Terwijl onze gids over de woelige geschiedenis van de stad vertelt, genieten we van de prachtige architectuur. Kasseistraten zijn afgelijnd met de voormalige versterkte huizen en kastelen van de Orde van Malta, een orde van hospitaalridders. Vooral in de schemering is de stad, die sfeervol verlicht is, magnifiek.

Tot na middernacht genieten we in restaurant Romios van de Griekse keuken in een modern jasje. Ontspannen tafelen hoort bij vakantie, en dat is nu niet anders. Obers dragen mondmaskers, net zoals de klanten wanneer ze hun tafel verlaten. Eenvoudig en veilig.

 

 

Terug naar huis

Een korte trip blijkt meer dan voldoende om een feel te krijgen van het nieuwe normaal. ‘Fijn om te zien hoe de maatregelen er aan toe gaan,’ klinkt het bij de meegereisde reisagenten. ‘Zo kunnen we onze klanten uit eigen ervaring vertellen dat reizen echt wel veilig kan verlopen.’

Met vlucht TB2342 vliegt het gezelschap weer naar België. Het is regenachtig en heel wat kouder in ons eigen land. Na een hartelijk afscheid-op-afstand verlaten de reisprofessionals een voor een de luchthaven. Zelf stap ik in de auto. Pas na een kwartiertje rijden ontdek ik dat ik mijn mondmasker nog draag. Het afzetten voelt even vreemd aan, ook al ben ik veilig in mijn eigen bubbel. Een mens went aan alles. Ook aan mondmaskers op reis…

(Tekst & foto’s: LW)

Alle foto’s van de trip zijn terug te vinden op https://www.facebook.com/media/set/?vanity=Travelexpressbenelux&set=a.3252835231463690

De TUI BLUE Atlantica Hotels die we bezochten en waar we verbleven zijn boekbaar via TUI én uiteraard ook via uw reiskantoor.