03/06/2022= Passagiers die vanuit Brussels Airport naar de Verenigde Staten vliegen, zullen binnen afzienbare tijd al op de luchthaven van Zaventem de Amerikaanse migratie- en douanecontroleformaliteiten kunnen doorlopen. Zo winnen ze een pak tijd bij aankomst in de USA, waar de wachtrijen wel eens durven oplopen.

De plenaire vergadering van de Kamer heeft gisteren haar fiat gegeven voor de zogeheten “preclearance” waarover reeds in 2020 een akkoord werd ondertekend tussen België en de USA.

Passagiers die vanuit Brussels Airport naar de Verenigde Staten vliegen, zullen daardoor al op de luchthaven van Zaventem de Amerikaanse de nodige migratie- en douanecontroleformaliteiten kunnen doorlopen. België wordt het eerste land in Europa waarin dit mogelijk wordt.

 

Nog niet meteen

Dat het wetsontwerp nu officieel is goedgekeurd betekent echter nog niet dat de maatregel ook onmiddellijk ingaat. Brussels Airport meent anderhalf tot 2 jaar nodig te hebben om de specifieke controlesystemen voor het uitvoeren van het wetsontwerp te kunnen inplementeren.