13/04/2022- Na 10 jaar is het eindelijk weer zover: morgen, 14 april, opent de wereld Tuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 haar deuren. Dit jaar vindt de Groenshow plaats in Almere in de provincie Flevoland, de jongste van alle Nederlandse provincies. Er worden 2 miljoen bezoekers van over de hele wereld verwacht.

In Flevoland beschikken de bouwers en organisatoren van de Floriade Expo over alle ontwerpmogelijkheden en genoeg ruimte om zo’n ambitieus project te realiseren. Op een oppervlakte van 60 hectare laten 400 organisaties uit 40 landen zien hoe de groene stad van de toekomst eruit kan zien. Onder het motto “Growing Green Cities” biedt de Floriade oplossingen om binnensteden groener, duurzamer en leefbaarder te maken. De moderne tuinbouw speelt hierin een belangrijke rol.

 

Growing Green Cities

“Groen leven in de stad, duurzaam geteeld voedsel, schone energie en een gezond milieu. Het zijn onderwerpen die steeds meer mensen bezighouden en die ze proberen toe te passen in hun dagelijks leven”, zegt de Nederlandse politica en secretaris-generaal van Floriade Expo 2022, Annemarie Jorritsma. “Het Floriadethema ‘Growing Green Cities’ sluit naadloos aan bij de ambities van de groeiende groene stad Almere. Ik ben er trots op dat Almere een half jaar lang gastheer is van de Floriade Expo 2022 World Horticultural Exhibition”.

De huidige waarnemend burgemeester van Almere, Ank Bijleveld-Schouten, benadrukt: “Almere is gepland en gebouwd als een zogenaamde ‘tuinstad’, waar alle mensen in de buurt wonen van grote groene gebieden en in een waterrijke omgeving en waarin het openbaar vervoer en de fiets voorrang hebben. Een internationale stad met vele culturen. Het is dan ook heel mooi en passend dat Almere de gaststad is van Floriade Expo 2022 met als thema ‘Growing Green Cities'”, zo klinkt het.

 

2 miljoen bezoekers verwacht

De provincie Flevoland verwacht het komende half jaar zo’n twee miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. 70% van de gasten komt waarschijnlijk uit Nederland en 30% uit het buitenland. De meeste buitenlandse bezoekers komen uit Duitsland. Heel Flevoland profiteert van de Floriade, Jop Fackeldey: “Flevoland is toeristisch gezien nog een onontdekt gebied, maar er is hier zoveel te zien en te doen. Dit willen we ook graag laten zien aan de bezoekers van Floriade. Daarom hebben de Floriade en de regio allerlei ideeën bedacht om een bezoek aan de tentoonstelling te combineren met een bezoek aan een van de vele attracties in de provincie.”

Vanwege de vruchtbare grond wordt Flevoland ook wel de “Moestuin van Europa” genoemd. De vereniging Flevofood, waar zo’n 100 voedingsmiddelenbedrijven deel van uitmaken, presenteert op de Floriade producten en innovaties, waaronder duurzame teelt, robotisering in de landbouw, biologische voedselproductie en korte productieketens.

 

Brugcampus

Een van de bijzondere hoogtepunten van de Floriade is de brugcampus, die bruggen maakt van gerecycled of volledig recyclebaar materiaal. De Smart Circular Bridge is bijvoorbeeld een constructie waarvoor alleen natuurlijke vlasvezels gemengd met hars worden gebruikt. Speciale aandacht moet ook worden besteed aan het Oosterwold Paviljoen, dat een uniek project presenteert: De bewoners van deze wijk van Almere moeten op minimaal 50 procent van hun land voedsel verbouwen, zodat ze zelf ‘stadsboeren’ worden. Nergens anders ter wereld dragen bewoners zo bij aan de ontwikkeling van een nieuwe groene stad door zichzelf van voedsel te voorzien. In het paviljoen maken bezoekers kennis met ‘stadslandbouw’ in de dagelijkse praktijk.

 

Praktisch: Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 is tot en met 9 oktober 2022  dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur.

Voor meer info & tickets: https://floriade.com/nl/

Foto’s @ Floriade Expo