Het noorden van Europa is voor velen een fascinerende droombestemming. In de eerste plaats omwille van de indrukwekkende natuur van de Noorse Fjorden en IJsland. Ook Scandinavië en de landen rond de Baltische Zee spreken erg aan. En dan hebben we het nog niet over de steden Stockholm, Sint-Petersburg, Tallinn… je kan ze stuk voor stuk bezoeken als citytrip, per vliegtuig of (soms) met de auto. Maar wist je dat je al die bestemmingen ook optimaal en in alle luxe kan bezoeken per schip? Zonder daarvoor eerst het vliegtuig te moeten nemen? Stap aan boord van een Holland America Line schip vlak bij huis en reis met je fraai uitgeruste kamer mee tot aan je droombestemming(en)!

Holland America Line is sinds enige tijd de grootste aanbieder van cruises naar het noorden, met vertrekken dichtbij, namelijk vanuit Amsterdam en Rotterdam. De vertrekplaatsen zijn dan ook makkelijk vanuit België te bereiken, per wagen, trein of zelfs met de Thalys als je vanuit Amsterdam vertrekt. Het Centraal Station van Amsterdam ligt bovendien zo dicht bij de aanlegplaats van het schip dat je zelfs geen taxi verder nodigt hebt.

Amsterdam als huishaven voor nieuwe schepen

Holland America Line vaart wereldwijd, maar zorgt ervoor dat haar nieuwste schepen steeds in de lente en zomer Amsterdam als thuishaven krijgt. In 2016 was dat de gloednieuwe KONINGSDAM, en in 2019 wordt dat de NIEUW STATENDAM, die nu nog in aanbouw is. Wie liever met een klassieker schip vaart, kiest voor de Rotterdam, die –what’s in a name?– vanuit Rotterdam vertrekt. Daar heb je de mogelijkheid om de wagen te parkeren aan een voorkeurstarief, of om gemakkelijk vanuit Rotterdam Centraal een taxi of openbaar vervoer te nemen.

Naar het (hoge) Noorden

Holland America Line biedt vanuit Amsterdam en Rotterdam verschillende cruises aan naar de fjorden, naar de Noordkaap, IJsland, de Britse Eilanden en uiteraard naar de Oostzee. De cruises zijn bovendien combineerbaar. “Bij ons kan je de 7-nachten ‘Noorse Legendes’ combineren met de 7-nachten ‘Viking Sagas'”, vertelt Glenn Verhelst, commercieel verantwoordelijke van de rederij in ons land. “Je ziet dan twee keer de fjorden, maar twee keer andere. In het midden van je reis ben je dan terug in Amsterdam, toch ook wel een attractie. Of je kan fjorden combineren met de Baltische Zee.”

Nederlands aan boord

Het grote voordeel bij Holland America Line is de taal. Doordat de rederij Nederlandse roots heeft (en de schepen onder Nederlandse vlag varen) is er naast het Engels heel wat Nederlands aan boord: de dagprogramma’s, informatie, menu’s, uitstappen… en natuurlijk ook veel Nederlandssprekende bemanningsleden én passagiers. Ideaal dus om je meteen thuis te voelen aan boord! (ML)

Concreet: Een cruise boek je best op tijd. Holland America Line biedt in 2018 en 2019 maar liefst 64 cruises aan met afvaart vanuit Amsterdam of Rotterdam. Je kan deze boeken via je reisagent of via de website: http://www.hollandamerica.com