5/3/2019- In Aruba is op 1 januari 2019 het verbod op alledaags wegwerpplastic ingegaan. Voortaan bant het eiland, dat jaarlijks 2 miljoen toeristen verwelkomt, al het milieuonvriendelijk plastic. Maar er is meer: ook bepaalde zonnecrèmes die  stoffen bevatten die de koraalriffen aantasten, zijn op het “One Happy Island” voortaan verboden…

In 2017 kondigde de Arubaanse regering al een totaalverbod op het gebruik van plastic tassen aan waardoor de hoeveelheid afval in zee dramatisch afnam. De impact van deze maatregel leidt nu tot een verbod op alle plastic dat voor eenmalig gebruik bedoeld is, zoals plastic bekers, borden, bestek, roerstaafjes, piepschuimdozen en wegwerpkoelers. Met dat verbod wil het One Happy Island zijn koppositie binnen de Caraïben op het gebied van milieubewustzijn verstevigen.

“Aruba ontvangt jaarlijks 2 miljoen toeristen. Die willen tijdens hun vakantie genieten van een schoon eiland en een schone zee dus moeten we ervoor zorgen dat deze zo weinig mogelijk belast worden met vervuilende producten”, aldus Minister Otmar Oduber van Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Milieu.

Bescherming van de (onderwater)natuur

Als wegwerpplastic in de natuur terechtkomt blijft het in bomen hangen, vervuilt het stranden of verstikt het koraalriffen. Volgens de Coral Restoration Foundation behoren de koraalriffen op dit moment zelfs tot een van de meest bedreigde ecosystemen ter wereld. Daarom gaat Aruba nog een stapje verder en verbiedt het eiland, net zoals voorlopers Florida Key West & Hawai, voortaan ook het gebruik van zonnecrèmes die oxybenzone, een chemisch/synthetisch UV-filter, bevatten waardoor de koraalriffen zichzelf niet kunnen beschermen en vernieuwen.

Hoe moet het dan wel?

Minister Otmar Oduber wil via een voorlichtingscampagne aan de bewustwording werken, zowel van de eigen bevolking als van de toeristen. “We gaan consumenten en ondernemers bovendien informeren over alternatieve producten, want die zijn er volop. We kunnen makkelijk zonder al die schadelijke producten.” Zo verkopen lokale winkels bijvoorbeeld zonnecrème die uit ingrediënten bestaat die allemaal biologisch afbreekbaar zijn en dus geen gevaar vormen voor het koraalrif.

Transitieperiode

Het verbod is ingegaan op 1 januari 2019, maar sancties volgen er pas vanaf 2020 zodat ondernemers de kans krijgen hun inkoopbeleid aan te passen. Het verbod geldt voor de invoer, de productie en de verkoop van vooraf bepaalde producten. Een volledige lijst zal binnenkort gepubliceerd worden en kan in de toekomst worden uitgebreid met andere producten die milieuschadelijke stoffen bevatten.