14/02/2024- Een weekje wintersport in Frankrijk of Oostenrijk, dat is waar veel skifanaten momenteel van genieten. Toch leidt de klimaatsopwarming steeds vaker tot kale pistes en onvoorspelbare weersomstandigheden in de traditionele (vooral lagergelegen) skigebieden. Hierdoor gaan wintersportliefhebbers almaar vaker op zoek naar alternatieven. Zo noteert Scandinaviëspecialist Nordic een stijging van 55% in boekingen voor Fins Lapland.

De meer noordelijk gelegen skigebieden ondervinden nog niet zoveel hinder van de klimaatverandering en dat speelt in hun voordeel: reizigers genieten er van de sneeuwzekerheid die ze de laatste jaren steeds vaker missen in West- en Midden-Europa. Ook reisorganisaties spelen hier slim op in door wintersportvakanties aan te bieden naar het Hoge Noorden. Zo ook Nordic, specialist in reizen naar Scandinavië vanuit België en Nederland.

“Het is duidelijk dat er steeds meer interesse is bij het publiek voor wintersportvakanties in Scandinavië. Wij merkten een stijging van maar liefst 55% in onze boekingen voor Fins Lapland sinds vorig jaar, een opmerkelijke evolutie. Skireizen naar Noorwegen bieden we nog maar sinds vorig jaar aan in België, maar ook daar zien we nu al veel interesse,” aldus Philip Timmermans, CEO van Nordic.

 

Vooral gezinnen en beginners

Niet alleen sneeuwzekerheid is een grote troef van bestemmingen als Noorwegen en Lapland, ook de brede en rustige pistes spreken reizigers aan. “Vooral gezinnen en beginners halen hier hun voordeel uit,” aldus Philip, “maar ook gevorderde skiërs zijn fan van de rustigere skigebieden dankzij de korte of afwezige wachttijden aan de skiliften.”

Lapland in het bijzonder is populair door de mogelijkheid voor reizigers om hun reis uit te breiden met unieke Laplandactiviteiten zoals husky- en sneeuwscootertochten, of een bezoek aan een rendierboerderij. Ook het noorderlicht vormt een grote motivatie voor een Lapse wintersportvakantie. De pistes zijn laat open, waardoor je de kans hebt om de aurora borealis vanop de latten te spotten.

Philip verklaart: “Het is de combinatie van wintersport en andere activiteiten waarom onze klanten voor een skivakantie in Lapland kiezen. Dit is een soort reis die je nergens anders kan beleven, een uniek totaalpakket. Bovendien zijn wellnessfaciliteiten in Fins Lapland veelal standaard inbegrepen bij je accommodatie, terwijl je daarvoor in de rest van Europa toch vaak extra betaalt.”

Trekken we binnenkort allemaal naar het Noorden voor onze jaarlijkse skibreak? Dat zal van het klimaat afhangen. Voorlopig zijn de pistes in Frankrijk en Oostenrijk nog goed gevuld, en die in Lapland nog heerlijk rustig.

Foto’s @ Nordic