08/03/2022- Zwitserland Toerisme, de Zwitserse Alpenclub, de Zwitserse vereniging van berggidsen, Saas-Fee/Saastal Toerisme en het outdoormerk Mammut plannen half juni 2022 een wereldrecord: de langste vrouwelijke bergbeklimmersgroep ter wereld vormen. Met een groep van 60 vrouwen uit de hele wereld willen ze de 4.027 meter hoge Allalinhorn in Saas-Fee (Wallis) beklimmen.

De recordpoging kadert in de campagne ‘100% Women’, die vrouwelijke outdoorliefhebbers, behalve voor wandelen, ook warm wil maken voor andere outdooractiviteiten zoals klimmen of mountainbiken.

 

Recordpoging: langste vrouwelijke bergbeklimmersgroep ter wereld

In 2021, eveneens op Internationale Vrouwendag, lanceerde Zwitserland Toerisme, voor het eerst de campagne ‘100% Women’. Toen werden met de ‘100% Women – Peak Challenge’, vrouwen aangespoord om een van de 48 hoogste toppen in de Zwitserse Alpen te beklimmen. De campagne kende een groot succes. Maar liefst 700 klimmers beklommen een van de 48 Zwitserse toppen boven de 4.000 meter en dit in volledig vrouwelijke touwteams.

De campagne ‘100% Women’ kent in 2022 een vervolg en streeft ernaar om de aanwezigheid van vrouwen in de bergsport en andere outdoorsporten verder te versterken. Zwitserland Toerisme, de Zwitserse Alpenclub (SAC-CAS), de Zwitserse vereniging van berggidsen, Saas-Fee/Saastal Toerisme en het outdoormerk Mammut zijn van plan om midden juni met 60 vrouwen samen de Allalinhorn (4.027 m) in Wallis te beklimmen. Ze willen zo het record vestigen van de langste vrouwelijke bergbeklimmersgroep ter wereld.
Volgens de Zwitserse Alpenclub, de Zwitserse vereniging van berggidsen en deskundigen op het gebied van bergbeklimmen voor vrouwen, is een dergelijke mobilisatie van een volledig vrouwelijke touwteam nog nooit eerder bereikt. Marie-France Hendrikx, historica uit Wallis, is het daarmee eens: « Bij mijn weten hebben in de geschiedenis van het alpinisme nog nooit zoveel vrouwen samen een top beklommen. Het verheugt me dat dit record in de Zwitserse Alpen zal worden gevestigd. »

 

Deelnemen aan het wereldrecord

Vrouwen die fit genoeg zijn voor een drie uur durende beklimming van de vierduizender Allalinhorn, kunnen zich tot 15 april aanmelden op MySwitzerland.com/worldrecord om een van de tien beschikbare plaatsen in het langste vrouwelijke bergbeklimmersteam ter wereld te bemachtigen. De overige 40 plaatsen zullen worden toegewezen aan journalisten en andere deelnemers uit Zwitserland en het buitenland, om een zo divers mogelijke deelnemersgroep te creëren.

Vijftien ervaren vrouwelijke berggidsen zullen elk de veiligheid van vier deelnemers garanderen. De Allalinhorn, te bereiken vanuit Saas-Fee, is een van de makkelijkere vierduizenders omdat technische klimervaring niet vereist is. Het bergdorp Saas-Fee wordt het basiskamp en zo voor enkele dagen het mekka worden voor het alpinisme voor vrouwen. Afhankelijk van de weersomstandigheden, zal het wereldrecord gevestigd worden tussen 15 en 17 juni 2022.

100% Women: sterk potentieel voor Zwitserland als bestemming

Zwitserland Toerisme ziet een groot potentieel in reizen gericht op een vrouwelijk publiek. Op haar website MySwitzerland.com/women worden aanbiedingen samengesteld voor vrouwen gepresenteerd. Het gaat onder meer om tochten voor bergbeklimmers, wandelaars of e-bikers begeleid door vrouwelijke gidsen. Deze aanbiedingen worden georganiseerd door de Mammut Alpine School (MAS) en out & ABOUT Switzerland Trekking en kunnen rechtstreeks via hun website geboekt worden.

Foto’s @ Zwitserland Toerisme