Reizigers die naar Oostenrijk op (ski)vakantie trekken of doorreizen naar een andere bestemming, kunnen voor de betaling van de wegentol in Oostenrijk voortaan terugvallen op een digitaal vignet. Daarmee wil het land van de Alpen meegaan met de moderne tijd en behoort kleven en krassen binnenkort tot het verleden.

Het digitale snelwegvignet vervangt de klassieke variant. Vanaf begin deze maand (november 2017) zijn de nieuwe vignetten online en via een App tegen de normale prijs te bestellen.

18 dagen op voorhand

Opgelet: Door het EU-herroepingsrecht bij online aankopen is het vignet wel pas 18 dagen later geldig, dus het vignet moet ruim op voorhand worden aangeschaft.
Vanaf midden 2018 zouden de digitale vignetten wel met onmiddellijke ingang in kiosken of tankstations kunnen worden aangeschaft. Daarbij zal de nummerplaat van het voertuig in een publiek toegankelijk register ingeschreven worden. Maar dat leidt voorlopig nog tot discussies ivm de privacybescherming. “Maar meer informatie dan de nummerplaat zal er echter niet opstaan” aldus het Oostenrijkse ministerie van Verkeer.

Waar te koop?

Het digitale vignet is te koop via de Oostenrijkse snelwegexploitant Asfinag op https://shop.asfinag.at/  De betaling verloopt online. De geldigheidsduur en prijzen zijn hetzelfde als bij het zelfklevend vignet. Zo hoef je niet meer te kleven, de controle loopt via nummerplaatherkenning.

Het klassieke (kleef)wegenvignet wordt voorlopig ook nog steeds aan de grensovergangen met Oostenrijk  en in heel wat benzinestations nog steeds aangeboden.

SONY DSC