01/06/2024- Op de Malediven heeft president Mohamed Muizzu aangekondigd dat er wetten aangepast zullen worden om Israëli’s niet meer toe te laten. Ook in verschillende andere landen blijken Israëlische toeristen momenteel niet meer welkom.

De Malediven, een eilandenstaat in de Indische Oceaan, wil geen Israëlische staatsburgers meer toelaten, als reactie op het conflict in Gaza. Wanneer het verbod juist zal ingaan, is no onduidelijk, maar alle regeringspartijen van de Malediven zijn vragende partij voor dit verbod. Bijna heel de bevolking op de eilandenstaat is moslim.

In 2023 reisden er in totaal ongeveer 11.000 Israëli’s naar de Malediven, goed voor 0,6% van alle toeristen die vorig jaar de Malediven bezochten.

Negatief advies

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn staatsburgers intussen al afgeraden om nog naar de eilandengroep te vertrekken. Israëli’s die zich op de Malediven bevinden, worden geadviseerd om het land zo snel mogelijk weer te verlaten.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Israëli’s niet welkom zijn op de eilandengroep. In 1974 verbraken de Malediven alle diplomatieke relaties met Israël als gevolg van het aanhoudend conflict tussen Israël en Palestina. Pas in de jaren 90 lieten de Malediven weer Israëlische toeristen toe.

 

Andere bestemmingen

Naast de Malediven zijn er wereldwijd nog 11 andere landen waar Israëlische staatsburgers momenteel niet welkom zijn. Het gaat om Algerije, Bangladesh, Brunei, Iran, Jemen, Libanon, Libië, Maleisië, Pakistan, Saudi-Arabië en Syrië.