Brussels Airport, Brussels Airlines en TUI fly uiten hun groeiende bezorgdheid over de maandelijkse nationale stakingen die het vliegverkeer systematisch verstoren. Dit jaar is er van januari tot en met april al elke maand een nationale vakbondsactie geweest met impact op de luchthaven. In totaal werden hierdoor al 180.000 passagiers getroffen op Brussels Airport alleen al.
De herhaalde acties, gericht tegen het beleid en de maatregelen van de federale overheid, treffen telkens tienduizenden reizigers, het luchtvaartpersoneel en de sector zelf.
Immense impact & financiële gevolgen
Een vlucht die niet doorgaat, heeft voor elke passagier een immense impact, of deze nu reist om op vakantie te gaan, om familie te bezoeken, voor het werk of een andere reden. Er hangt steeds een planning aan vast, hotelboekingen en reservaties, waardoor deze 180.000 mensen enorme hinder en ook vaak financiële gevolgen ondervinden van de staking. Daarnaast heeft dit ook gevolgen voor de reputatie van de reissector, ons land en de luchtvaartbedrijven. Deze spannen zich steeds maximaal in om de best mogelijke oplossing voor hun reizigers te bieden, maar worden geconfronteerd met hoge kosten en een aanzienlijke extra werkdruk
“Er zijn ook andere manieren om actie te voeren en in overleg te gaan, zonder het vliegverkeer daarbij volledig stil te leggen” aldus Brussels Airport, Brussels Airlines en TUI fly. Ze roepen de vakbonden daarom ook op tot een andere aanpak om op 25 juni en daarna niet opnieuw de passagiers te treffen.
25 juni
“Na de vier voorbije actiedagen, met daarbij onder andere al een staking in de lentevakantie in het Franstalig onderwijs, is de datum van 25 juni een bijzonder gevoelige datum, gezien dit in de aanloop is naar de zomervakantie in Vlaanderen. 75.000 reizigers worden die dag op de luchthaven verwacht en leven nu in onzekerheid door de aangekondigde nationale vakbondsactie. Ook eventuele toekomstige manifestaties in juli, augustus en september dreigen de luchthaven en de sector opnieuw bijzonder hard te raken, terwijl het derde kwartaal van het jaar net van cruciaal belang is voor de luchtvaartsector”.
De luchthaven en luchtvaartmaatschappijen blijven alles in het werk stellen om de passagiers zo snel als mogelijk correct te informeren en de hinder zoveel mogelijk te beperken. Maar laat het duidelijk zijn: het huidige patroon is niet houdbaar voor een sector die de tweede economische motor van het land is en goed is voor 64.000 directe en indirecte jobs. “Laat onze passagiers niet opnieuw in de steek” zo klinkt het.
Foto’s @ Brussels Airport