05/04/2022- Niets zo vervelend als een onverwachtse hoge telefoon-en/of internetrekening als je terug bent van vakantie. Maar hoe zit het nu precies met die kosten voor telefoon & internet in het buitenland, binnen- en buiten Europa? Travel Like A Pro legt het je haarfijn uit!
Vroeger was het altijd opletten geblazen, want zodra je de grens over ging, schoot de prijs voor internetdata door het dak. Maar sinds 2017 zijn roamingskosten binnen de EU door de Europese Unie veboden. Dat wil zeggen dat je gebruik kan maken van het buitenlandse internetnetwerk aan je normale binnenlandse tarief.
Binnen de EU
Ga je op vakantie binnen de EU, dan kun je dus gerust surfen op je telefoon. Je verbruikt op dat moment gewoon de data uit je eigen bundel. Er geldt meestal wel een limiet om providers niet op onredelijke kosten te jagen. Die grens is bij elke provider anders, maar meestal krijg je genoeg data (rond de 20 of 30 GB) om je vakantie lang zorgeloos te surfen, appen en mailen.
Of te bellen/face-timen over het internet via de daarvoor verschillende mogelijke apps. Want dan blijf je binnen je normale internetkosten. Wie echter via een gewone telefoonverbinding vanuit het buitenland belt, betaalt wel internationale (telefoon)tarieven. En die kunnen snel oplopen, ook binnen de EU!
En ook opgelet: De EU is niet gelijk aan Europa. EU bestaan momenteel uit 27 landen, nl België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.
Uitzonderingen
Tijdens een skitrip in Zwitserland of tijdens die citytrip in Londen val je normaal gezien dus onder de non EU-roamingstarieven. Toch maken bepaalde internetproviders een uitzondering. Voor Noorwegen, Zwitserland en IJsland bijvoorbeeld bieden veel providers toch verbruik uit je eigen bundel aan. In Turkije verschilt dat per provider, terwijl je in kleine landen als Monaco en Andorra vaak extra moet betalen. Check de regels dus goed bij je eigen provider voordat je op vakantie vertrekt.
Let ook op als je op vakantie gaat naar bestemmingen die aan de grens van de EU liggen. Want daar durft je gsm toestel wel eens een buitenlands/non-EU signaal van een buurland oppikken. En dat kan tot onaangename verrassingen leiden.
Buiten de EU
Reis je buiten de EU, dan moet je vooraf goed checken bij je provider wat internet/telefoneren je gaat kosten. Als je in een hotel met gratis WIFI verblijft, kan je je uiteraard je verbruik beperken tot de momenten dat je in het hotel bent (al is de snelheid van het internet vaak beperkt), maar voor daarbuiten en/of voor rondreizen kan je vaak ook bij je provider een voordeelbundel aanschaffen, waarmee je een aantal MB’s of belminuten voor gereduceerde prijs koopt.
Het is ook verstandig om de app van je provider te downloaden. Bij de meeste aanbieders vind je hier meer informatie over de kosten van een buitenlandse bundel. Ook kun je dan tijdens je vakantie zelf zien hoeveel data je al verbruikt hebt en kom je niet voor verrassingen te staan.
Zowieso is het geen slecht idee om je dataverbruik te beperken in het buitenland. Schakel de roamingknop op je telefoon uit, best nog voor je op je bestemming landt, zodat je zeker niet per ongeluk mails of andere berichten downloadt. Pas ook op met het streamen van films en muziek, want dat kan een hoop data en dus geld kosten. Ook het versturen of ontvangen van foto’s op groot formaat via WhatsApp kun je beter niet doen. Schakel eveneens “automatisch synchroniseren” zoveel mogelijk uit, bijvoorbeeld voor Facebook, Twitter of je mail. Anders kan je telefoon die zaken gewoon binnenhalen, ook als je hem niet actief gebruikt. Stel WhatsApp zo in dat hij niet uit zichzelf alle media downloadt. Ook het automatisch updaten van apps kun je het beste uitschakelen. Tip: Bij “instellingen” van de Apps kun je ervoor kiezen om alleen te updaten als je telefoon een verbinding maakt via WIFI. En dat scheelt je op reis heel wat onnodige kosten!
Je kan dus buiten de EU best zoveel mogelijk op gaan naar gratis wifi. In veel meeste hotels, restaurants en cafés is dat tegenwoordig wel te vinden. Maar pas wel op: deze WIFI-netwerken voor bezoekers zijn meestal zwak beveiligd en gevoelig voor hacking. Belangrijke zaken zoals het beheren van je bankrekening of het versturen van top secret mails, doe je dan beter niet.