14/07/2024- Ga je deze zomervakantie nog op reis naar het buitenland? Dan neem je best altijd de Europese ziekteverzekeringskaart mee. Maar hoe verzekert die kaart – die je kan bekomen als je aangesloten bent bij een ziekefonds/mutualiteit- je precies tegen ziekte en ongevallen tijdens jouw trip? En wanneer verzekert die je niet? Travel Like A Pro legt het je uit!
De Europese ziekteverzekeringskaart/European Health Insurance Card (EHIC) – die je persoonlijk kan aanvragen bij de mutualiteit waarbij je bent aangesloten- bewijst dat je in orde bent met je ziekteverzekering. Daardoor heb je ook in het buitenland recht op een terugbetaling van onvoorziene en noodzakelijke medische zorg. Kom je in het buitenland dus onverwachts in het ziekenhuis terecht, dan kan je je kaart voorleggen bij de opname. Het ziekenhuis zal de kosten dan rechtstreeks verrekenen met het lokale sociale zekerheidssysteem van je vakantieland. Je betaalt dan alleen nog een persoonlijk aandeel dat gelijk is aan het bedrag dat ook de plaatselijke bevolking zou betalen.
Je wordt met andere woorden op gelijke voet gesteld met de inwoners van je vakantieland.
Zelfs kosten gerelateerd aan een vooraf bestaande toestand zoals chronische/bestaande ziektes, zwangerschap en eventueel een bevalling worden door de Europese ziekteverzekeringskaart gedekt.
Wel even opletten: deze regeling geldt alleen voor opnames in openbare ziekenhuizen. Bij een medisch probleem neem je dus best even contact op met je ziekenfonds om te checken dat dat het geval is. Bij een opname in een buitenlands privéziekenhuis moet je de factuur namelijk eerst zelf volledig betalen, waarna je ze, voor het bekomen van een financiële tussenkomst, kunt indienen bij het lokaal systeem voor sociale zekerheid van je vakantieland of bij je terugkeer in België bij je eigen ziekenfonds.
Ambulante zorg
De Europese ziekteverzekeringskaart kan ook worden ingeschakeld bij ongeplande ambulante zorg in het buitenland, wanneer je bv een gewone huisdokter moet raadplegen/laten langskomen in je hotel of bij apothekers. In sommige landen moet bij voorlegging ervan niets extra worden betaald, in andere wel. In dat laatste geval kan je, net als in het geval van een opname in een privéziekenhuis, een tussenkomst vragen van het lokale ziekenfonds of bij terugkeer in België van je eigen ziekenfonds.
Waar geldt de Europese Ziektekaartregeling?
De Europese ziekteverzekeringskaart kan worden voorgelegd in alle landen van de Europese Unie én enkele andere populaire vakantielanden.
Concreet gaat het om volgende landen:
Australië – Bulgarije – Cyprus – Denemarken – Duitsland – Estland – Finland – Frankrijk – Griekenland – Hongarije – Ierland – IJsland – Italië – Kroatië – Letland – Litouwen – Liechtenstein – Luxemburg – Malta – Noord-Macedonië – Noorwegen – Nederland – Oostenrijk – Polen – Portugal – Roemenië – Slovenië – Slowakije – Spanje – Tsjechië – Verenigd Koninkrijk – Zwitserland – Zweden
Bemerking: In Australië moet je wel steeds je terugbetaling in het land zelf aanvragen. De aanvraag tot tussenkomst uitstellen tot je terugkeer in België is dus niet mogelijk.
Geen dekking
Buiten deze landen is de Europese Ziektekaartregeling dus niet geldig en ben je bij ziekte/ongeval/ongeluk niets met je mutualiteitsaansluiting. Wie dus bv naar Turkije, Marokko, Tunesië of een exotische bestemming trekt, sluit dus best altijd een reisbijstandsverzekering af. Ook voor landen zoals de Verenigde Staten en Canada, waar medische zorg waanzinnig duur is, is op reis vertrekken zonder reisbijstandsverzekering een no-go.
Bovendien dekt de Europese Ziektekaartregeling dekt geen reddings- en repatriëringskosten. Moeten ze je tijdens een skitrip dus met een gebroken been redden van een berg, dan sluit je daar best een aparte reisverzekering voor af. Ook als je tijdens je autovakantie zwaar valt en niet terug huiswaarts kan rijden, zal je mutualiteitsaansluiting er niet voor zorgen dat jij en je auto weer thuisgeraken. Dat doet een reisbijstandsverzekering bijvoorbeeld wel.
Wanneer geldt de kaart zowieso ook niet in mijn vakantieland?
De Europese ziekteverzekeringskaart kan niet worden voorgelegd voor een geplande ingreep/opname/hulp in het buitenland. Kies je dus bewust voor een operatie in het buitenland als je nog in België bent, dan kan je niet terugvallen op terugbetaling via je mutualiteit.
Waar vraag je de kaart aan?
Je kan de gratis kaart fysiek aanvragen bij je ziekenfonds. Maar verschillende mutualiteiten beschikken tegenwoordig over een app waar je je ziekteverzekeringsgegevens/kaart ook digitaal kan terugvinden.
De kaart is individueel. Elk lid van het gezin moet dus een eigen kaart hebben. De kaart is ook beperkt geldig. Soms zorgt je ziekenfonds automatisch voor een nieuwe kaart, maar vaak moet je die ook zelf opnieuw aanvragen. Hoewel dat met de digitalisering steeds zeldzamer zal worden.
Foto’s @ Unsplash & EHIC