01/02/2024- Vorig jaar passeerden er maar liefst 22,2 miljoen passagiers op Brussels Airport. Alle vertrekkende passagiers (de helft daarvan) moeten daarbij ook langs de veiligheidscontrole. Zowel in de bakjes aan deze controle als elders op de luchthaven werden er in 2023 maar liefst 21.230 spullen vergeten. Maar wat gebeurt daar dan exact mee? Travel Like A Pro legt het uit! 

Met miljoenen passanten op de luchthaven per jaar, wordt er wel eens iets vergeten tijdens de reis doorheen de luchthaven: een jas bij de gate, een gsm bij de veiligheidscontrole, een teddybeer die van de bagagetrolley valt, enz…

Bagage met een bagagelabel wordt steeds opgevolgd door de luchtvaartmaatschappij of afhandelaar, en kan daar worden opgehaald, maar alle andere spullen die op de luchthaven vergeten worden, belanden bij de dienst Lost & Found van Brussels Airport.

Elk item, van een sleutel tot een riem tot een rugzak of juweel wordt daar geregistreerd en tot 6 maanden na de vondst bewaard. In 2023 werden er zo 21.230 verschillende objecten geregistreerd. Het gaat hierbij onder meer om elektronica (laptops, telefoons en tablets), kledij (zeer veel riemen) en identiteitskaarten en paspoorten. 21% van deze voorwerpen wordt opnieuw opgehaald, dat gaat dan onder meer opnieuw om laptops, ongelabelde handbagage, identiteitskaarten en paspoorten, kledij, juwelen of telefoons.

Brussels Airport herinnert alle passagiers er graag aan dat ze verloren voorwerpen eenvoudig kunnen melden op de website. Het Lost & Found team herenigt graag passagiers met hun verloren voorwerpen, deze worden zes maanden lang bewaard. Officiële documenten worden na één maand overgedragen aan de federale politie, waarna het niet meer mogelijk is om deze te op te halen.

 

Mooie bestemming

Ook niet-opgehaalde voorwerpen krijgen een mooie bestemming. Zo worden alle vloeistoffen, gaande van ongeopende drankverpakkingen tot voeding en verzorgingsproducten (deo, zonnecrème, enz)gedoneerd aan lokale OCMW’s en andere vzw’s. Dat gaat niet enkel om verloren voorwerpen, maar ook om de verpakkingen van meer dan 100 ml die niet mee mogen voorbij de veiligheidscontrole. Brussels Airport kon in 2023 maar liefst 34.760 kilogram van deze producten doneren. Enkel nieuwe gesloten verpakkingen worden gedoneerd, geopende verpakkingen worden gerecycleerd.

 

Gedoneerd aan goede doel

Elektronische toestellen, zoals gsm’s en laptops, worden gedoneerd aan de Belgische vzw Close the Gap. Deze vzw heeft als missie de digitale kloof in de wereld te dichten. Zij zorgen ervoor dat de achtergelaten elektronische toestellen die na zes maanden niet meer opgehaald worden, terechtkomen bij educatieve, sociale en medische projecten in ontwikkelingslanden. Ook kledij en kinderwagens worden gedoneerd aan goede doelen, in 2023 werd kledij geschonken n.a.v. de aardbeving in Turkije en gingen de niet-opgehaalde kinderwagens naar Spullenhulp/Les Petit Riens. De resterende niet-opgehaalde objecten, dat kan bijvoorbeeld gaan om loten broeksriemen en brillen, worden via een veilinghuis verwerkt en verkocht.

 

Foto’s @ Brussels Airport & Unsplash