01/04/2024- Heb je ooit een vliegticket geboekt, alleen om bij de check-in/gate te ontdekken dat je vlucht overboekt is? Het is een frustrerende situatie waar regelmatige reizigers wel af en toe mee te maken krijgen. Maar hoe kan een vlucht overboekt zijn en wat zijn je rechten als gedupeerde passagier? 

@Freepik

Vluchten worden soms – vaak zelfs- overboekt omdat luchtvaartmaatschappijen anticiperen op het aantal passagiers dat niet komt opdagen. Dit is een praktijk om ervoor te zorgen dat vliegtuigen zo vol mogelijk zijn, waardoor de kosten per passagier worden verlaagd en de winst wordt gemaximaliseerd.

 

Helaas kunnen deze berekeningen soms misgaan, vooral tijdens drukke reisperiodes zoals vakanties of feestdagen. Als gevolg hiervan kan het voorkomen dat er meer passagiers opdagen dan er werd berekend en er beschikbare stoelen zijn, waardoor de vlucht dus overboekt raakt.

 

Wat kan je doen als je vlucht overboekt is?

Als je merkt dat je vlucht overboekt is, zijn er een paar stappen die je kunt nemen:

  1. Blijf zowieso kalm. Hoewel het frustrerend kan zijn, is het belangrijk om rustig te blijven en niet in paniek te raken. Het personeel van de airline/luchthaven zal je helpen om een oplossing te vinden. Ze kunnen echter geen extra seats op de overboekte vlucht bijtoveren, dus blijf redelijk.

2. Vraag om compensatie: airlines bieden vaak compensatie aan voor passagiers die vrijwillig hun seat opgeven. Dit kan variëren van een gratis hotelovernachting tot een stevige vergoeding in geld of vouchers. En vaak kan je al met een volgende vlucht een paar uur later weer mee.

3. Ken je rechten

 

Wat zijn jouw rechten als gedupeerde passagier?

@Pixabay

Als je te maken krijgt met een overboekte vlucht en als gevolg daarvan wordt geweigerd om aan boord te gaan, heb je recht op bepaalde compensaties, zoals:

Alternatieve vlucht: De luchtvaartmaatschappij is verplicht om je een alternatieve vlucht aan te bieden naar je eindbestemming. Deze vlucht kan een eigen vlucht zijn (dezelfde dag of later) of een vlucht met een andere maatschappij- bv van dezelfde airline groep.

 

Compensatie: Bij een in de EU geregistreerde airline heb je daarbovenop recht op een compensatie als je door een overboekte vlucht een stuk later op je eindbestemming zal aankomen. Het bedrag hangt af van de vluchtafstand en hoeveel later je zal aankomen op die eindbestemming.

Vergoeding voor extra kosten: Als gevolg van de vertraging of het annuleren van je vlucht, heb je mogelijk recht op vergoeding voor extra kosten zoals maaltijden, accommodatie en transport.