25/06/2023- Over enkele dagen begint de grote vakantie en dan trekken veel gezinnen en vriendengroepen traditiegetrouw op verdiende zomervakantie. Als ze binnen Europa reizen, hebben ze enkel daarvoor hun identiteitskaart nodig. Maar velen trekken ook naar bestemmingen buiten de Europese Unie en daarvoor is een internationaal paspoort vereist. Maar hoeveel kost dat precies? En hoelang is deze geldig?

Een internationaal paspoort is een officieel en wereldwijd erkend reisdocument in de vorm van een klein boekje waarmee je naar alle landen van de wereld kan reizen, al dan niet met een visum. Het boekje bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over  identiteit en nationaliteit, handtekening en foto bevat het ook de vingerafdrukken van de eigenaar.

 

Paspoort aanvragen

Als je de Belgische nationaliteit hebt, kan je dit paspoort aanvragen bij de dienst Burgerzaken van de gemeente waar je je domicilie hebt. De procedure duurt minimum 5 dagen maar kan in drukkere (vakantie)tijden ook oplopen tot 3 weken. Op tijd je paspoort aanvragen, is dus geen overbodige actie. En wees je er ook van bewust dat veel landen een paspoort vereisen dat nog minstens 6 maanden geldig is bij binnenkomst van het land.

Check dat dus steeds bij je reisboeking zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Elke reiziger is immers zelf verantwoordelijk voor het voorleggen van juiste en geldige reisdocumenten.

In noodgevallen zijn er echter ook nog enkele spoedprocedure mogelijk, dan heb je je paspoort in het beste geval nog dezelfde dag of de dag erna. De procedure daarvoor vindt je hier

Goed om weten:

• Elke Belg kan van zijn geboorte een eigen paspoort krijgen.
• Een Belgisch paspoort heeft een geldigheidsduur van 7 jaar (5 jaar voor minderjarigen)
• Het paspoort blijft ook na een verhuis naar een andere Belgische gemeente of naar buitenland geldig.

 

Kostprijs

Er is geen standaardprijs voor een Belgische paspoort. Hoeveel je voor je paspoort betaalt, hangt namelijk af van de gemeente waarin je woont. Het goedkoopste ben je momenteel af als je in de gemeente Ardooie woont, waar je je paspoort zelfs gratis krijgt. De gemeente Vorst vraagt voor datzelfde paspoort aan haar inwoners dan weer 110 Euro.

Gemiddeld betaal je in Vlaanderen of Brussel momenteel 77 Euro.

 

Prijsverschil

Het verschil zit hem in de retributie die op de het paspoort geheven wordt, nl de kostprijs voor de dienstverlening (behandeling van aanvraag, opvolging en aflevering). Die retributie mag elke gemeente vrij kiezen en komt dus bovenop de standaardprijs die de FOD Buitenlandse Zaken aanrekent voor een paspoort, nl 65 Euro.
De gemeente Ardooie in West-Vlaanderen is de enige gemeente die die 65 euro per paspoort voor haar inwoners uit eigen zak betaalt. Verschillende gemeenten rekenen ook gewoon de basisprijs van 65 Euro door aan de aanvragers. Maar in veel gemeenten wordt er dus een extraatje gerekend voor de dienstverlening.