01/02/2022- Door de uitgebreide « Sandbox formule » konden gevaccineerde  reizigers de voorbije weken al in specifieke delen van Thailand verblijven zonder quarantaines. Maar door het hernemen van de « Test en Go formule » kunnen ze nu vanaf deze week ook weer quarantaineloos overal in het land van de glimlach rondreizen. Travel Like A Pro legt je precies uit welke opties je als (gevaccineerde)  reiziger uit de Benelux hebt om het land van de glimlach te bezoeken én testte zelf met succes de Test & Go Formule uit.

 

Test Thailand Pass, Test & Go…

In het kader van de bestrijding van COVID-19, blijft de noodtoestand in Thailand van kracht tot tenminste 31 maart. Reizigers zijn zeker welkom & worden met de glimlach onthaald, maar om de gezondheid van iedereen veilig te stellen, zijn er wel specifieke procedures om het land quarantainevrij binnen te komen. Deze procedures zijn eenvoudig te doorlopen.

De eerste voorwaarde is dat men als reiziger uit de Benelux over een  geldig  Europees Coronacertificaat beschikt (het zogeheten Covid Safe Ticket).

De tweede voorwaarde is een negatieve officiële PCR-test van max 72 uur voor vertrek.

Ten derde is er de zogenaamde “Thailand Pass” dat je bij aankomst moet kunnen voorleggen. Het formulier om de Pass te verkrijgen kan je gemakkelijk online invullen & geeft je een QR code, goed voor een visumvrij verblijf van minder dan 30 dagen.

Daarnaast heb je voor Thailand nu ook een reisverzekering nodig die een minimale dekking van 50.000 USD heeft & dekking biedt bij Covid.

 

Ter plaatse

Voor de eerste nacht moeten alle aankomende toeristen een verblijf in een zogenaamd SHA+ Hotel boeken (of laten boeken via hun reisagent), met op voorhand geregeld privévervoer van de luchthaven naar dat hotel. In deze door de overheid gecertificeerde en geselecteerde hotels moeten alle aankomende toeristen zich via een Thaise PCR-test laten testen. In ons hotel in Bangkok, waar we na een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel met Thai Airways waren geland, volgde het resultaat al binnen de 6u, wat de standaard wachttijd is. Eens de negatieve uitslag binnen is, mogen gevaccineerde reizigers dan vrij rondreizen in heel Thailand. En dat zonder beperkingen .U hoeft dus ook geen enkel bewijs meer voor te leggen in restaurants, tijdens bezoeken aan  bezienswaardigheden, in musea, enz.

Op dag 5 van de reis moet er vervolgens nogmaals zo’n PCR-test worden afgenomen in een SHA+ Hotel. Dit hotel moet ook reeds voor de aanvang van de reis zijn geboekt (bewijs van boeking moet worden voorgelegd) maar mag een ander hotel zijn dan het eerste.

De hele procedure klinkt op papier nogal omslachtig, maar onze eigen ervaring leert dat het allemaal eenvoudig en vlot verloopt. Het biedt bovendien absolute zekerheid aan de reiziger, die weet waaraan hij zich kan verwachten. Voor wie toch liever hulp heeft, is er uiteraard altijd nog de reisagent. Wanneer de reisboeking via hem/haar is verlopen, zal deze ook de nodige hulp bieden bij het invullen en regelen van alle documenten.

Het resultaat is dan ook dat vliegtuigen richting Thailand weer geleidelijk aan volgeboekt geraken.

 

Sandbox formule

Deze originele formule biedt volledig gevaccineerde reizigers de mogelijkheid Thailand binnen te komen op basis van een reservering van minstens 7 overnachtingen in een zogenaamd SHA+ Hotel in specifieke (voornamelijk strand)bestemmingen. Binnen die 7 dagen mogen ze zich ook verplaatsen in de door de gekozen Sandbox aangeduide zone, alvorens terug huiswaarts te keren of (na 2 negatieve PCR-testen) dereis verder te zetten. De Sandbox-formule, die onlangs werd uitgebreid, omvat momenteel Phuket, Krabi, Phang-Nga, Koh Samui, Koh Pha-ngan, Koh Tao, Bang Lamung, Pattaya, Si Racha, Si Chang, Na Jomtien, Bang Saray en Koh Chang.

 

Getest: Een vlotte en gemakkelijke aankomst in Bangkok

Iedereen kent en vreest de aankomst en het uitstappen op een luchthaven, vooral wanneer verschillende grote vliegtuigen tegelijk zijn geland. Met als gevolg: een massa volk in lange rijen aan de paspoortcontrole. Zeker in Covidtijden is dit een nachtmerrie. Maar welnee, op de luchthaven van Bangkok (Suvarnabhumi Airport) hadden wij de gelegenheid om – na onze vlotte rechtstreekse vlucht vanuit Brussel met Thai Airways International – de ontspannen en stressvrije aanpak van deze controles uit te testen, dankzij de opstelling van rijen van tientallen goed uitgelijnde stoelen met de mogelijkheid om te gaan zitten. Ruim de tijd om uw documenten  klaar te nemen zonder dat iemand achter u duwt of u links of rechts probeert voorbij te steken. En dit terwijl assistenten hier en daar de documenten inkijken en door de rijen gaan om alles goed te laten verlopen. Regelmatig worden de verschillende secties gevraagd om een paar meter naar voor te schuiven. Dit gebeurt allemaal snel, zonder stress, ordelijk, kalm en rustig. Kortom: voor je het weet ben je –volledig zen- door alle sanitaire Covid-procedures. Glimlachende immigratieambtenaren nodigen je uit om nog snel je paspoort voor te leggen en een pasfoto te maken en dan, hop, bagage ophalen en je bent buiten (of anders gezegd: Thailand binnen)!

 

Thailand verwacht “amazing new chapters”

Terwijl Thailand in 2019 nog 40 miljoen reizigers registreerde, waren dat er in 2021 nog slechts 100.000. Maar dit gaat terug de goede richting uit en hopelijk worden de verwachtingen van de Thaise regering voor 2022 vervuld. Het Nationaal Bureau voor Toerisme verwacht een aantal “amazing new chapters”. Het betreft ervaringen meer gericht op het ontmoeten van lokale gemeenschappen, dit alles op een meer milieuvriendelijke en duurzame manier en respect voor de eigen cultuur… Er zullen initiatieven worden genomen om de duurzaamheid van veel projecten te vergroten. Ter herinnering, Thailand beschikt over een zeer  rijk erfgoed. Alleen al de stad Bangkok is meer dan een bezoek waard, met zijn vele verborgen schatten en verschillende sferen.  Het land zet ook in op wellness, op de kunst om zich te ontspannen, te genieten van eersteklas hotels zoals het Peninsula Bangkok of het gloednieuwe Rakxa Wellness Retreat, niet ver van Bangkok…Daarnaast blijven er de klassiekers die je echt niet mag missen zoals de prachtige natuur (check zeker de watervallen van Erawan, Bang Krachao (de groene longen van Bangkok), de beroemde brug over de rivier Kwai, de drijvende markten, enz.

(EV & MS)

 

Voor meer informatie inzake reizen naar Thailand, de laatste procedures, etc, raadpleeg

https://www.thaiembassy.be/2020/07/09/application-for-certificate-of-entry-for-non-thai-nationals/?lang=en

Ook meer info op de officiële info website van de Tourism Authority of Thailand : UPDATED! TEST & GO scheme resumed from 1 February 2022 – TAT Newsroom