30/06/2020- De Europese Unie gaat vanaf morgen, 1 juli, haar buitengrenzen opnieuw openen voor de inwoners van 15 landen die de coronapandemie even goed of beter onder controle hebben dan Europa.

Dat nieuws hebben de Europese lidstaten vandaag bevestigd via een schriftelijke procedure.

Welke landen zijn weer welkom?

Het gaat specifiek over Australië, Algerije, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Servië, Thailand, Tunesië, Uruguay, Rwanda en China. Chinezen zijn echter pas welkom op voorwaarde dat het land ook Europese reizigers toelaat. Amerikanen worden voorlopig nog geweerd.

Opgelet: Het openen van de EU buitengrenzen voor deze 14 (of 15 landen inclusief China) betekent niet automatisch dat alle Europeanen ook meteen naar die landen zullen kunnen reizen. Lidstaten kunnen immers ook nog kiezen om bijkomende regels voor hun eigen burgers op te leggen. Maar de kans is wel groot dat deze 14/15 bestemmingen weer zeer snel op de toegelaten vakantiebestemmingslijsten komen.

Turkije

Over Turkije is er nog geen beslissing bekend. Eind deze week vind in Duitsland een belangrijk overleg plaats om een eventuele opening tussen Turkije en de EU landen te bekomen.

Foto: Over Turkije wordt eind deze week onderhandeld