07/12/2022- Het is nauwelijks zes uur wanneer we met een select groepje reisagenten verzamelen in Brussel-Zuid. Het vroege uur deert duidelijk niemand, het enthousiasme is haast tastbaar. Vandaag neemt TUI ons per trein op sleeptouw naar Duitsland, voor een reis langs de kerstmarkten van Düsseldorf, Keulen en het charmante Wiesbaden. All aboard, let’s go!

Ecologisch reizen zit in de lift. Steeds meer mensen zoeken alternatieven voor vliegreizen, en dan in het bijzonder voor reizen naar dichtbij bestemmingen, zoals onze buurlanden. “Reizen met de trein heeft zo veel voordelen”, zegt David Vermeulen, Product Promotion Manager Overland Holidays & City Breaks bij TUI. “Je hoeft niet vroeg op het station te zijn, zoals je wel enkele uren op voorhand op de luchthaven moet zijn. Je hebt geen bagagebeperkingen en het is veel sneller dan met de wagen rijden. In nog geen twee uren rij je van Brussel naar Keulen”.

 

Düsseldorf: een combinatie van industrie en altstad

De eerste bestemming van de groep is het mooie Düsseldorf, stad aan de Rijn. Düsseldorf is een combinatie van oud en industrieel, van romantisch en pittig, en de beste manier om haar te ontdekken is aan de hand van thematische wandelingen. ‘Düsseldorf in 120 minuten’ geeft een korte maar volledige kennismaking, terwijl de ‘Urban Art Walk’ en een tour door Little Tokyo de stad uit een heel andere hoek tonen. Maar het is de ‘Altbier Safari’, in de vroege avond, die het beste in de smaak valt. Letterlijk, want de reisagenten mogen proeven van het traditionele altbier dat zo eigen is aan de stad. De glazen worden geheven op een interessante en leuke trip.

 

Tijdens de trip bezoeken we een aantal hotels van het Duitse Dorint GmbH. In Düsseldorf is dat het prachtige Kö 59, waar de groep ook logeert. Het sfeervolle hotel, dat deel is van de Hommage Luxury Hotels Collection, ligt aan de Königsallee, en dus in het hart van de stad. Toch verblijf je er heerlijk rustig en in alle luxe die je je maar kan wensen. Het ontbijt, al dan niet met een glaasje bubbels, is de kers op de taart.

 

 

De zeven kerstmarkten van Keulen

Van Düsseldorf reizen we naar het sfeervolle Keulen. De stad die niet één, maar wel zeven kerstmarkten heeft. Allemaal met een eigen thema en een eigen sfeer. De meest gekende daarvan, aan de voet van de Dom, is de eerste die de groep bezoekt. Er wordt gesmuld van lokale lekkernijen zoals reibekuchen met appelmoes, geroosterde amandelen en natuurlijk een glaasje glühwein.

“We merken een verhoogde interesse in ecologische reizen”, klinkt het bij de meegereisde reisagenten. “Mensen zijn zich steeds meer bewust van de ecologische impact van hun reizen, en willen goede keuzes maken”. Of er na de pandemie meer mensen zijn die uit een gevoel voor veiligheid dichtbij bestemmingen kiezen, is moeilijk te zeggen. “Maar je merkt wel dat de pandemie nog vers in het geheugen zit. Mensen willen de hele periode vergeten en weer reizen”.

Dat Keulen een veelzijdige stad is, merken we al snel. Een bezoek aan het museum Farina toont hoe en wanneer de gekende eau de cologne uitgevonden werd, terwijl een bezoek aan het Chocolademuseum het verhaal van cacaoboon tot chocolade vertelt. Tenslotte neemt een VR bril ons terug naar het Keulen van de jaren 20. Vaak neemt iemand bewust een stapje terug om een bezoek met een kritische blik te bekijken: de reisagenten zijn hier om te genieten, maar vooral om de producten die ze aanbieden, te ontdekken. Ze willen uit eigen ervaring kunnen zeggen of een stadstour of een museumbezoek de moeite waard is. “Klanten voelen het wanneer je een bestemming uit eigen ervaring kan aanraden”, klinkt het terecht.

Na een sfeervol bezoek aan de kerstmarkten in de schemering, trekken de reisagenten zich terug in het Dorint am Heumarkt, met uitzicht op de Dom van Keulen. Dit hotel, dat de gekende kwaliteit van Dorint hotels combineert met een uitstekende ligging, is misschien wel het beste hotel van Keulen voor wie de kerstmarkten wil ontdekken.

 

 

Het mondaine Wiesbaden ontdekken

Na een rit met een huurauto en een lunch in het rustig gelegen Dorint Venusberg in Bonn, komen we aan in de kuurstad Wiesbaden. Keulen mag dan de meest gekende stad zijn voor wie de Duitse kerstmarkten wil ontdekken, maar Wiesbaden hoeft qua gezelligheid niet onder te doen. Na een check-in in het statige Nassauer Hof hotel, ook deel van de Hommage Luxury Hotels Collection, krijgen we een rondleiding door de stad en de kerstmarkt aan de voet van de prachtige Marktkerk.

Wiesbaden is een kuurstad. De warmwaterbronnen die onder de stad opborrelen hebben weldadige en zelfs helende eigenschappen, waardoor Wiesbaden zich ontwikkelde als een stad waar de beau monde kwam kuren. De rijkelijke stadsvilla’s en het imposante kuurhuis herinneren nog aan die tijd. Maar ook nu hebben veel hotels in Wiesbaden nog een spa of zwembad dat gevoed wordt met het hete water uit de bronnen. We mogen – letterlijk – proeven van die glorie wanneer ze in restaurant Benner’s, in het kuurhuis, aan tafel mogen.

We blijven twee dagen in Wiesbaden en krijgen de tijd om het Nassauer Hof uitgebreid te ontdekken, waarbij vooral het a la carte ontbijt in de smaak valt, maar ook om Wiesbaden en zijn omgeving te verkennen. Op een klein uurtje rijden van de stad vind je immers het gekende Kloster Eberbach, een voormalig klooster waar de broeders hun eigen wijn verbouwden. In de stad zelf is het Museum Wiesbaden dan weer een echte aanrader. Momenteel huist er de Donation F. W. Neess, een prachtige collectie Art Nouveau meubels en kunst.

 

 

Ecologisch reizen met de trein

Na een laatste, gezellige avond in Wiesbaden stappen we weer op de trein naar Brussel. Valiezen gevuld met wijn, souvenirs en geroosterde amandelen. Er wordt nagepraat, maar ook goed nagedacht over de mogelijkheden. Naast Duitsland, zijn ook Nederland en Frankrijk vlot te bereiken met de trein. TUI biedt momenteel zelfs thematische treinreizen aan, zoals de Ski Express naar Oostenrijk, en de GreenCityTrip nachttrein naar verschillende grote steden in Europa. Beide treinroutes starten voorlopig wel nog in Nederland.

 

Treinreizen zitten in de lift. De meeste grote steden in Europa zijn verbonden door het treinnetwerk, en reizigers kunnen zo niet alleen ecologisch, maar ook zonder de stress die met de wagen rijden meebrengt, reizen. “Op vijf uur tijd ben je in het zuiden van Frankrijk”, zegt David Vermeulen. “Met de auto doe je er veel langer over, en als je de wachttijden op de luchthaven erbij telt, is ook het vliegtuig niet sneller. Dus waarom zou je niet voor de trein kiezen?”.

 

(LW) foto’s @ Travel Like A Pro 

Meer foto’s van deze trip zijn terug te vinden op de Facebookpagina van Travel Express Benelux