01/10/2019- Tine Maenhout heeft aan haar verblijf op IJsland een passie voor het eiland overgehouden. Ze richtte daarom “Modern Vikings” op, een reisorganisatie met maar 1 focus: Ijsland! Reizen maken op maat en off the beaten track door het vulkanische eiland, ziet ze als de grote uitdaging. En ze verklapt Travel Like A Pro graag haar aanraders en hotspots…

Reizen naar IJsland zit de jongste jaren enorm in de lift. Waarom?

Tine: The North is the new South! Zelden is om IJsland zoveel te doen geweest in de media als de laatste jaren. Het is eigenlijk allemaal begonnen met de Eyjafjallajökull in 2010. De uitbarsting van deze vulkaan zorgde er toen voor dat het internationale vliegverkeer in Europa enkele dagen volledig plat lag. Alleen al de onuitspreek-baarheid van de naam van de vulkaan leidde toen tot hilariteit alom in de internationale pers. Of hoe een natuurramp tot een promostunt en ware hype kan uitgroeien. Kort daarop kwam IJsland opnieuw met calamiteiten in de pers, dit keer met het nieuws dat frauduleuze bankiers het land op de rand van een totaal bankroet gebracht hadden.
Het is vooral de devaluatie van de IJslandse kroon als gevolg van de financiële crisis die de democratisering van toerisme naar IJsland in de hand gewerkt heeft. Waar IJsland voorheen vooral een high end bestemming was, werd het land vanaf 2008 ook toegankelijker voor budgetreizigers. Het aantal bezoekers was de voorbije jaren al gestaag aan het groeien, maar wat we de laatste 3 à 4 jaren meemaken, is ongezien. De toeristenaantallen zijn geëxplodeerd en iedereen heeft ineens begrepen hoe bereikbaar het IJslands natuurschoon wel is.

Belevingsgerichte natuurbestemmingen zitten sowieso al in de lift en IJsland is voor velen een tot de verbeelding sprekende hippe bucket list bestemming. Geen enkel ander land in Europa valt met IJsland te vergelijken. Het is een land van vuur en ijs waar de natuurkrachten op hun extreemst zijn en waar je de natuur nog in al zijn intensiteit kunt ervaren, een vorm van onthaasting waar velen tegenwoordig naar op zoek zijn. Daarnaast telt ook de reputatie van IJsland als een van de veiligste landen ter wereld volgens mij zeker mee. Ook de eigenzinnige eilandcultuur, de artistieke scene en vooral dan de dromerige muziek van internationaal hoge toppen scherende IJslandse bands als Sigur Ros, Björk, enz. oefenen een zekere aantrekkingskracht uit.
Icelandair heeft handig ingespeeld op deze groeiende interesse door steeds meer rechtstreekse vluchten aan te bieden vanuit Brussel, zomer én winter. En sinds de IJslanders in 2016 furore gemaakt hebben op het EK voetbal, lijkt het hek nog meer van de dam. De onverzettelijke vikingspirit die de IJslanders getoond hebben, lijkt bij velen een zekere nieuwsgierigheid naar dit eigenzinnig volkje te hebben aangewakkerd en duwt de toeristenaantallen nog feller de hoogte in.

Je noemt het land een culinaire hotspot en een walhalla voor muziekfanaten en voor wellness. Heb je terzake geheimtips voor onze lezers?

Tine: Uiteraard! Ik zou in eerste instantie iedereen willen aanraden om af te wijken van de platgetreden paden. IJsland heeft zoveel meer te bieden dan enkel de Golden Circle. Je hoeft niet ver af te wijken van de ringweg om op spectaculaire plekjes te komen die je volledig voor jezelf hebt. Ik focus echt op off the beaten track-reizen die je méér laten zien dan enkel de toeristische hotspots. De Blue Lagoon is weliswaar een fantastische ervaring maar er zijn bijvoorbeeld ook heel wat natuurlijke hotpots in de vrije natuur. Wellness gratis en voor niets! Op culinair vlak moet je zeker eens een degustatiemenu in een van de vele overheerlijke visrestaurants proeven. Vooral Reykjavik is de laatste jaren uitgegroeid tot een culinaire hotspot met een hoge concentratie aan kwalitatieve restaurants die lokale gerechten aanbieden. Lamsvlees en verse vis zijn er van topkwaliteit.
Wat muziek betreft, pik zeker eens een jazzconcertje mee in de bar van het Kex hostel, ondergebracht in een voormalige koekjesfabriek. Het leuke aan IJsland is dat je er soms grote artiesten in een kleine setting kunt zien optreden. Voor geïnteresseerden in de IJslandse muziekscene is trouwens het Icelandic Museum Rock & Roll nabij de luchthaven een bezoekje waard. En échte liefhebbers moeten zeker naar het Iceland Airwaves festival dat jaarlijks begin november plaatsvindt op meerdere locaties in Reykjavik.

Wat moet je zeker zien/doen?

Tine: IJsland is een bestemming die je niet alleen moet zien maar vooral ook moet beleven. Huur zeker een wagen om te genieten van een ultiem gevoel van vrijheid in de desolate landschappen. Ervaringen die je zeker niet mag missen: wandelen bovenop een van de imposante gletsjers, een duik nemen in een natuurlijke warmwaterbron, rondcruisen onder de magische rozeblauwe gloed van de middernachtszon in de zomer of het noorderlicht in de winter, een meerdaagse wandeltocht maken door de immer gevarieerde kleurrijke landschappen van het binnenland, gewoon eens op een bergtop gaan staan en de zuivere lucht inademen, op zoek gaan naar bultrugwalvissen en papegaaiduikers, een van de vele kleine volksmusea bezoeken en zo de intrigerende folklore en tradities van het eiland ontdekken, luisteren naar heroïsche sagaverhalen en je verwonderen over de vertelkunsten van de lokale bevolking, en – last but not least – meegaan met de locals op rúntur of kroegentocht in Reykjavik.

Jij biedt vooral reizen op maat en off the beaten track aan. Heb je ook concrete voorbeeldreizen en/of andere formules?

Tine: Zeer zeker. We bieden met Modern Vikings selfdrives, short breaks en begeleide groepsrondreizen aan. Maar we hebben ook themareizen zoals bv de “Hot Pot Tour”, “Stay where no one can find you” of “A Touch of Luxury”. En die lijken mensen echt te triggeren.

Is IJsland niet sowieso een dure bestemming?

Tine: Hoe graag ik ook zou zeggen dat dit niet zo is, vrees ik dat ik dit momenteel enkel kan bevestigen. De IJslandse kroon die in 2008 een duik had genomen en bijna in waarde was gehalveerd, is het laatste jaren weer fors gestegen. Dit maakt IJsland opnieuw een dure bestemming. De vluchten daarentegen zijn door toegenomen concurrentie wel goedkoper geworden. Tip: buiten juli en augustus reizen kan al meteen stevige kortingen opleveren. Autoverhuurmaatschappijen en verblijfsaccommodaties halveren soms bijna hun prijzen in de winter om ook in het laagseizoen reizigers te lokken. IJsland is in de winter een fantastische noorderlichtbestemming met indrukwekkende contrasten tussen de zwavelbronnen en borrelende modderpoelen enerzijds, en de eindeloze gletsjers en sneeuwlandschappen anderzijds.

www.modernvikings.be

Ook andere Belgische touroperators zoals Gallia, TUI, Nordic en Imagine Travel bieden uitgebreide IJslandprogramma’s aan.

PS: Op een uurtje rijden van Rejkjavik is vorig jaar een nieuw museum geopend. Het focust op vulkanen en aardbevingen.