23/07/2018- Lang geleden, toen het Joegoslavië van maarschalk Tito nog bestond, trokken ‘avontuurlijke’ toeristen reeds naar de stranden van Istrië en Dalmatië. Decennia later boomt het (kust)toerisme nog steeds, met zijn spectaculaire kustlijn annex zandstranden en eilandjes. Maar Kroatië heeft nog wel meer troeven, leert een rondvraag bij enkele Kroatië experten uit de reisindustrie. Wij verzamelden bij hen deze 8 tips, to do’s en/of verborgen adresjes…

  1. Cruisen langs de kustlijn

Voor de Kroatische kust liggen meer dan duizend eilandjes en eilanden, van piepklein tot groot, 1185 stuks in totaal. Ideaal dus om die rijkdom per (zeil)boot of cruiseschip te ontdekken. Touroperator Expair Tours heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in de bouw van eigen schepen die een kleine groep passagiers (19 kajuiten) meenemen op een zevendaagse cruise tussen Dubrovnik en Split, met haltes in het nationaal park van Mljet, de eilanden der Elafieten, Hvar, Brac en Korcula. In 2018 wordt de vloot uitgebreid: na de Apolon en Atlantic vervoegt een derde vijfsterrenplus-schip, Adris, het aanbod.

De cruiseformule van Katarina Lines (kleinschalige schepen met 18-19 kajuiten) biedt een soortgelijke cruise-ervaring, met diverse routes langs de mooie kustlijn vanuit Opatija, Split en Dubrovnik. Touroperator Classix Cruises vertegenwoordigt hen, maar je vindt hun aanbod ook bij o.a. touroperator Caractère.

En natuurlijk heb je ook verschillende andere cruiserederijen die tijdens hun cruise aanleggen in Kroatische havens.

2. Logeren in vuurtorens

Met zo’n lange kustlijn mag het niet verwonderen dat je langsheen die kust en op de eilanden een reeks oude vuurtorens vindt. De oudste gaat zelfs terug tot het begin van de 19e eeuw. Deze torens, vaak met een eigen verhaal of anekdote, zijn intussen een tweede leven gaan leiden als vakantie-verblijf. Het zijn niet per se luxueuze verblijven of bedoeld voor grote groepen, maar een unieke setting voor een klein gezelschap is vaak wel gegarandeerd. Omdat niet alle vuurtorens even makkelijk bereikbaar zijn, moet je wel voorzieningen treffen inzake proviand.

Meer info: www.lighthouses-croatia.com of via www.adriagate.com/Croatia-en/Authentic-accommodation-Croatia

3. Wandelen en fietsen langs de kustlijn en doorheen de bergen

De hoofdmoot van het aanbod op de vakantiemarkt richt zich op verblijfstoerisme langsheen de bijna 6000 km lange, inclusief de eilanden, kustlijn. Daarvoor kan je terecht bij de klassieke aanbieders zoals TUI, Thomas Cook, Exclusive Destinations en Expair Tours. Meer gespecialiseerde aanbieders zoals het zUIDERHuis, VOS Travel, Eigenwijze Reizen of SNP (als onderdeel van het Nederlandse ANWB) hebben ook formules voor meer actieve fiets- en/of wandelvakanties.

Hou er wel rekening mee dat de zomertemperaturen in Kroatië (flink) kunnen oplopen, wat het wandelen/fietsen aldaar vermoeiend kunnen maken. Daarom lenen het voor- en najaar zich misschien meer tot dergelijke vakanties.

Wat de fietsinfrastructuur betreft: alhoewel er plannen bestaan voor het ontwikkelen van meer fietsroutes ten lande beschikken nog niet alle regio’s over uitgebreide en aangepaste fietsroutes. Daar kunnen lokale aanbieders en/of toeristische diensten raad bieden. Wel bekend om zijn uitgebreid fietsnetwerk is Istrië. Ook op sommige eilanden en in de nationale parken zoals Plitvice is het fijn fietsen. Ook het eerder vlakke Slavonië biedt fietsmogelijkheden.

Wandelaars komen in Kroatië aan hun trekken, niet enkel langs de kust, maar ook in het meer bergachtige binnenland. Bijna 150 jaar geleden was het land een van de eerste bestemmingen ter wereld waar een bergbeklimmersorganisatie is opgericht. Recent is een langeafstandswandelroute, de Via Dinarica, die helemaal door ex-Joegoslavië loopt, van Slovenië tot Albanië (meer dan 1200 km lang) ingehuldigd.

4. Bezoek het allereerste pretpark in Kroatië 

Afgelopen jaar is in Biogradu na Moru, tussen Zadar en Sibenik, ‘Mirnovec Fun Park’ geopend, het eerste pretpark in het land. Er zijn drie themagebieden: piraten, het Wilde Westen en de ruimte.

www.funparkmirnovec.com

5. Ontdek het echte Kroatische binnenland: Slavonië

Een buitenbeentje (want amper te vinden in reisprogramma’s) in Kroatië is de noordelijke regio Slavonië, dat tot in de 19e eeuw als koninkrijk deel uitmaakte van het Habsburgse Rijk. Die historische band met Midden-Europa is vandaag nog steeds voelbaar, ook in de lokale keuken die Hongaarse invloeden verraadt. Steden als Osijek en Vukovar roepen nog herinneringen op als strijdtoneel van de oorlogen in de jaren 90. Het toerisme in deze landelijke, maar erg vruchtbare streek -Slavonië geldt als de graanschuur van het land- staat nog in zijn kinderschoenen, maar in de Baranja wordt wijn geproduceerd, de waterplassen van Kopački Rit worden beschouwd als een erg rijk ornitologisch gebied en de stoeterij van Dakova en Lipik geldt als de bakermat van de beroemde Lipizzaner paarden.

http://croatia.hr/nl-NL/Bestemming/Regios/Cluster/Slavonie

6. Waan je in “Game of Thrones”

Wist u dat Kroatië een van de geliefkoosde locaties is van de populaire ‘Game of Thrones’-serie? Vooral Dubrovnik (als King’s Landing) en Split vormen het decor voor de serie. Onder meer in het paleis van Diocletianus en het fort van Klis (als Meereen)  in en rond Split is gefilmd. Het fort van Lovrijenac (voor de slag bij Blackwater) of het eiland Locrum (als de stad Qarth) en niet te vergeten de middeleeuwse stadsmuren van Dubrovnik komen eveneens prominent in beeld. Ter info: ook andere bestemmingen zoals Ierland pikken eveneens graag een graantje mee van de Game of Thrones-hype.

Meer info: www.caractere.be/buitengewoon

7. Geniet culinair van topadresjes in Kroatië

De Kroatische keuken kenmerkt zich door verscheidenheid, net zoals in de verschillende landstreken diverse buitenlandse invloeden doorheen de eeuwen hebben gespeeld. Maar naast het traditionele aanbod merken productmanagers dat ook lokale chefs, net zoals hoteleigenaars, inspelen op nieuwe trends en graag werken met verfijnde producten. Met onder andere truffels, olijfoliën, oesters en wijnen in de productkorf leidt dat tot heel aangename resultaten. In 2017 heeft Michelin zelfs een eerste ster toegekend aan een lokaal restaurant: Monte Mulini in Rovinj is de laureaat. Touroperator Caractère heeft in zijn aanbod en beleefreizen diverse verfijnde adresjes annex design- en charmehotels opgenomen –van boetiekhotel San Rocco in Istrië met het beste restaurant van Kroatië tot fining dining-gelegenheden in Dubrovnik.

8. Slenter door de mooiste Kroatische (kust)stadjes

Een rondvraag over de mooiste plekjes ten lande levert steevast een amalgaam aan suggesties en to do-lijstjes op. Als alternatief voor de klassieke Europese citytripbestemmingen, duiken zowel de hoofdstad Zagreb als Split en/of Dubrovnik (beide met Unesco-status) op –wat overigens perfect mogelijk is met de beschikbare vluchten vanuit België. Maar ook havenstadjes als Opatija en Rovinj in Istrië of Zadar of Sibenik in Dalmatië worden meermaals geroemd omwille van de gezellige sfeer, mooie setting en… En dan hebben we het nog niet gehad over het binnenland met zijn natuurschoon.

 

Extra interesse, meer capaciteit

De groeiende populariteit van Kroatië als vakantiebestemming is onmiskenbaar. Bijna 200.000 Belgen hebben hier afgelopen jaar vakantie gehouden en deze zomer “boomt” het land als nooit tevoren. Alle touroperators, inclusief verhuurders van vakantiehuizen à la Belvilla, Interhome of aanbieders van kampeermogelijkheden (Vacansoleil), hebben hun capaciteiten ten lande de voorbije jaren dan ook gevoelig uitgebreid om te kunnen beantwoorden aan de almaar stijgende vraag. Ook internationaal scoort de bestemming hoge toppen, als één van de toplocaties waar de populaire ‘Game of thrones’ wordt verfilmd (zie hoger).

Meer informatie over Kroatië als vakantieland? Check http://croatia.hr

(EB)