2/12/2019- Niels Feys, product manager bij de Belgische touroperator Sudamerica Tours, heeft een tijdlang op Cuba gewoond en kent het grootste Caraïbische eiland dan ook door en door. Hij is dus de geknipte man om Travel Like A Pro enkele  insider reistips te geven over het veelzijdige land…

Ik wil wel naar Cuba maar spreek geen Spaans. Wat is dan volgens jou de beste manier om toch het eiland te bereizen en te ontdekken?

Niels: “De beste manier om Cuba te ontdekken, is met een huurwagen. Dit geeft je de vrijheid om te gaan waar je wil, ook omdat het openbaar vervoer op het eiland zo goed als onbestaande is. Zelfs al spreek je geen Spaans, je kan kun je altijd begrijpbaar maken: de Cubanen zijn echt behulpzaam en helpen je graag verder. Het is bovendien één van de veiligste landen van het continent en de wegen zijn in betrekkelijk goede staat. Het enige nadeel is de beperkte bewegwijzering. Dat kan je verhelpen door gebruik te maken van een goed offline GPSsysteem. Voel je je daar toch ongemakkelijk bij, neem dan een privéchauffeur. Als je alle uitleg over het land wil, kun je daar nog een gids bij nemen. Maar dit maakt de reis wel een pak kostelijker”.

Amerikaanse BV’s en cruisetoeristen strijken, in het zog van de Obama’s en de Rolling Stones, in steeds groter getale neer op Cuba. Wat is de impact daarvan voor de Europese toerist die het eiland bezoekt?

Niels: “Door de komst van de Amerikanen zijn de prijzen enorm gestegen, vooral in Havana en enkele hotels in het binnenland. Sommige hotels hebben hun prijzen meer dan verdubbeld. Het gevolg is dat de prijs/kwaliteitsverhouding, die vroeger al niet te best is, nu helemaal erover is. Gelukkig zijn er in Cuba meer en meer casa particulares of Cubaanse B&B’s van betere kwaliteit die een goed alternatief bieden voor de hotels.
Een ander gevolg van de komst van de Amerikanen is dat veel Europeanen de voorbije jaren  de neiging hebben gehad om snel nog te gaan voor het allemaal verandert. Dit heeft geleid tot een saturatie van de bestemming. Nu de hype een beetje over is, zijn de prijzen terug wat gezakt voor de zomer en vind je terug plaats. Maar Cuba blijft in de mode”.

Het authentieke Cuba: waar en hoe vind je dat nog? Of is het al te laat?
Niels: “Cuba is aan het evolueren. Beetje bij beetje. Dat is goed, ook voor de lokale bevolking en op termijn ook voor de infrastructuur. Ook de toerist profiteert daarvan, want er komen meer en meer leuke logementen en plaatsen om te eten. Cuba zal echter altijd uniek blijven. Ik zie het land in de komende tien jaar niet drastisch veranderen. Te laat is het dus zeker niet om het eiland te bezoeken”.

Welke souvenirs lonen echt om mee te brengen: rum, sigaren, muziek?
Niels: “Behalve rum en sigaren heb je in Cuba zeer goede schilders die mooie kunstwerken verkopen aan democratische prijzen. Voor de liefhebbers is het houtsnijwerk ook wel de moeite om als souvenir mee te brengen”.

Welke tourist traps vermijd je best?
Niels: “Alles wat met Hemmingway te maken heeft wordt in Cuba een beetje uitgemolken. Sommige tourist traps zijn dan weer zo bizar dat ze dan weer de moeite worden. Ik denk aan de Muur van de Prehistorie in Viñales of de prehistorische tuin in Santiago”

Hoe reis je zelf liefst rond op Cuba?
Niels: “Cuba heeft mooie stranden voor een strandvakantie, maar ik reis het liefst rond door het land. En ik logeer dan bij voorkeur bij lokale inwoners in casas particulares. Het comfort is er basic, maar het is zeer betaalbaar en het geeft je de kans tot contact met de lokale bevolking. Uiteindelijk help je hen zo ook”.

Meer info over reizen van Sudamerica Tours naar Coba: www.sudamericatours.be