28/08/2018- India is niet alleen een bestemming met eeuwenoude culturen en religies, je wordt als reiziger evenzeer geïntrigeerd door de rijkdom aan geuren, kleuren en mensen. Michel Van Caster vertegenwoordigt de DMC Orient Express Travel & Tours in de Benelux en doorkruist in die functie regelmatig het land van maharadja’s, IT’ers en Bollywood.

Waarom moet ik beslist eens naar India? Is het echt zo’n fascinerende bestemming als ik steevast hoor vertellen?

Michel: “India laat geen enkele reiziger onberoerd. Je houdt ervan en wil er nadien opnieuw naartoe omdat het diep tot je is doorgedrongen. Ofwel kun je de drukte niet aan en laat je het land voor altijd links liggen. Je moet met een open geest vertrekken, alle indrukken absorberen en vooral niet de al te kritische geluiden van sommige  media en ervaringsdeskundigen verabsoluteren”.

Maar zo’n immens land kan ik toch onmogelijk in één keer bereizen. Welke zaken noteer ik met stip voor een eerste kennismaking met het land?

Michel: “Rajasthan in Noord-India is ongetwijfeld de eerste streek waar je mee moet kennismaken. De koninklijke  Gouden Driehoek met Delhi, Agra en de Taj Mahal en Jaipur dompelen je in de exotische geuren, felle kleuren en fotogenieke mensen. Er  opent zich een wereld met een  totaal andere levenswijze”.

“Een volgende keer kan je de prachtige natuur van Kerala, Gods eigen land en de zuidelijke tempels van Tamil Nadu bewonderen. Maar ook de bergen, stranden  en tijgerparken van India lonen de moeite waard”.

En hoe bereis ik dat subcontinent best: met een huurwagen, met chauffeur, per trein of met het vliegtuig?

Michel: “Wegens het ontzettend drukke verkeer en in onze ogen volledig andere rijstijl is het aangewezen om een wagen met chauffeur te verkiezen, waarbij je de rondreis volledig aan je persoonlijke behoeften kunt aanpassen. Er tussenin ook een lokaal treintraject inlassen en genieten van de couleur locale is zeker een aanrader. Voor langere trajecten kun je dan weer rekenen op een uitstekend netwerk van het binnenlands vliegverkeer.  Houd er steeds rekening mee dat afstanden enorm zijn in dit onmetelijke land”.

Waarin schuilt voor jou de charme van de bestemming? Wat onderscheidt India van andere bestemmingen in Azië?

Michel: “De vriendelijkheid van de bevolking met zin voor humor naar de buitenlandse gasten toe. Het gebruik van de  Engelse taal in het ganse land vergemakkelijkt de communicatie met India. Hun Brits koloniaal verleden qua architectuur en sommige gebruiken onderscheidt hen van vele andere Aziatische bestemmingen”.

Ik hoor evenzeer dat reizen naar India in meer of mindere mate een cultuurshock is. Hoe pak ik dat aan, of beter: hoe voorkom ik dat?

Michel: “De cultuurshock is  afhankelijk van persoon tot persoon. Wanneer je in Delhi landt en daar de rondreis begint, wordt je langzaam opgenomen in de sfeer. Het heilige Varanasi met zijn lijkverbrandingen in de Ganges en minder propere straten zou ik eerder op het einde van de reis aanraden, wanneer je reeds meer vertrouwd bent met de bevolking en hun leefomgeving”.

Hip & Trendy India

Delhi, Mumbai: ik wil er graag het hippe, jonge India leren kennen. Wat raad je me dan aan?

Michel: “Zowel Delhi als Mumbai bieden voor jong en oud talloze uitgaansmogelijkheden. Vooral Mumbai, de economische hoofdstad van India, biedt in de uitgaanswijk Colaba schitterende cafés  en restaurants aan.

Persoonlijk heb ik Leopold café en Colaba Social uitgetest en deze zijn top wat sfeer betreft. Ook 145 Kala Ghoda, Aer Lounge met het mooiste stadsuitzicht (foto), Tamasha, Summer House café en  Mojo’s Bistro zijn het vermelden waard.

Een bezoek aan één van  de markten of zelfs een geleid en veilig bezoek aan een slum (van de film ‘Slumdog Millionaire’) is sterk aan te raden. Door de rechtstreekse Brussels Airlines vlucht van Brussel naar Mumbai ben je er in minder dan 9 uur.  Een heerlijke avondwandeling langs de Marine Drive is dan weer een heerlijke verpozing”. In New Delhi speelt het uitgaansgebeuren zich rond Connaught Place af. QBA-bar, Tamasha, MRP-café, Smoke on Water, House of Commons, Lord of the Drinks en Open House café vormen de  hotspots in town.  Een heel interessante entertainment-site voor alle steden in India is www.zomato.com ”

 

We lazen af en toe berichten over aanrandingen van alleenreizende vrouwelijke toeristen en andere weinig fraaie uitingen van vrouwonvriendelijkheid. Raad je af om als vrouw alleen te reizen naar India?

Michel: “Er bestaat een speciaal noodnummer voor vrouwelijke toeristen. Zoals in elke grote wereldstad loop je als alleenreizende vrouw zekere risico’s in donkere, slecht verlichte buurten. Dat is in India echter niet meer dan ergens anders.  Het gevaar niet zelf opzoeken lijkt me de beste raadgeving”.

Culinair India

Het culinaire aspect op reis boeit ons altijd. We willen ons dus graag verdiepen in de rijkdom van de Indische keuken. Heb je tips terzake, bijv. een kookcursus ?

Michel: “Een kookcursus met de nodige kruidige ingrediënten kan je best op voorhand aanvragen. De betere hotels verzorgen dit voor kleinere groepen. Vooral de Zuid-Indische keuken is het proberen waard”.

En de fascinerende wereld van Bollywood, waar kan ik daar als reiziger iets van meepikken? Bestaat er zoiets als studiobezoeken, een tour achter de schermen…?

Michel: “Er worden studiobezoeken in de omgeving van Mumbai georganiseerd, maar ik zou eerder een vertoning zelf van een Bollywoodfilm aanraden in een prachtige Art-deco filmzaal te Mumbai. Meestal is het een eenvoudig verhaal geacteerd in het Hindi en het Engels, waar gegarandeerd massa dansscènes in voorkomen met het nodige ritme”.

Rust in India

In ons reisprogramma zit al een flink luik cultuur en bezienswaardigheden. Waar moet ik naartoe als ik een rustpunt wil inbouwen?

Michel: “Strand , party en muziek vind je in Goa, de vroegere Portugese enclave. Het zuidelijke deel van het eiland is te verkiezen boven het noordelijke wat “ kwaliteit” van toerisme betreft”. In  Kerala (zie foto & vliegen van en naar Cochin en Trivandrum) geniet je van een nacht op een houseboat in de  backwaters.  De plaatselijke activiteiten bewonderen langs de oevers is een waar genot voor oog, oor en neus.

 

Indiaprogramma’s (vast & op maat) vind je bij heel wat Belgische touroperators. De reisagent zal u ook met plezier adviseren over de reismogelijkheden naar het land. (EB)

Foto: Michel Van Caster voor het beroemdste bouwwerk van India: De Taj Mahal

SONY DSC