Malta is de meest zuidelijk gelegen lidstaat van de Europese Unie. Deze Middellandse Zeebestemming is een waar kruispunt van culturen, talen en volkeren. Klein, fijn en vol cultuur, zeker nu hoofdstad Valletta nog heel het jaar cultuurhoofdstad van Europa is. Marianne Hoogeveen vertegenwoordigde de Dienst voor Toerisme van het land bijna 18 jaar in België en Luxemburg & kent het eiland dus door en door…

Waarin zit de aparte charme en/of de eigenheid van Malta? Anders gezegd: wat onderscheidt het eiland van andere eilandbestemmingen in de Middellandse Zee?

Marianne: “Malta heeft in de loop der eeuwen een groot aantal invloeden ondergaan, van Noormannen, Phoeniciërs, de Johannieter ridders , Napoleon en als onderdeel van het Britse rijk tot 1964. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat Malta een echte mengeling is van Arabische, Britse en Italiaans-mediterraanse elementen en dat je op korte tijd veel kan zien en beleven. De taal is meer Arabisch, de bouwstijl ook, maar de keuken is meer Italiaans geïnspireerd (cucina povere), en naast Maltees spreekt men er ook Engels en rijdt men links. Vergeet ook niet dat deze bestemming op amper drie uur vliegen het jaar rond goed weer serveert!”

Malta is een relatief klein eiland. Is er genoeg te doen om er een week vakantie te houden?

Marianne: “Je kunt Malta zeker op een week verkennen. De drie eilanden zorgen voor een toffe mix van cultuur en natuur op korte afstand. Met de ferry sta je op 25 minuten van Malta op Gozo . Sowieso zijn er heel wat culturele bezienswaardigheden op Malta. Denk aan Valletta, Mdina, Mosta, Three Cities, archeologische tempels, kerken. Natuurschoon vind je meer in het zuiden en westen van Malta. Ik suggereer onder andere de Dingli cliffs, Blue grotto, Golden Bay, Ghan Tuffieha. Gozo is een groener en kalmer eiland, ideaal ook om te wandelen en te duiken bijvoorbeeld. Doordat de afstanden kort zijn, leent Malta zich ook heel goed voor een citytrip. Op vier dagen kan je veel bezoeken. Niet alles, maar toch al heel wat kan je doen. Dag 1 bijvoorbeeld Valletta & de Three Cities, dag 2 Mdina/Rabat/Mosta, dag 3 Gozo, en als besluit een bezoek aan de vismarkt in Marsaxlock op zondag. Na de lunch wacht dan je terugvlucht”.

 

En hoe reis je daar best rond: met een huurwagen? Of is het openbaar vervoer  voldoende uitgebouwd om op eigen houtje rond te reizen?

Marianne: “Beiden zijn perfect mogelijk. Het is afhankelijk van waar je logeert: het westen is wat meer afgelegen, dan kan een huurwagen praktisch zijn. Maar weet dat ze in Malta wel links rijden!

Als je in Sliema of St Julian’s logeert, is het openbaar vervoer het handigst en goedkoop: een weekkaart kost 21 euro”.

Waarvoor moet je echt wel eens naar Gozo/Comino?

Marianne: “De kleinere eilanden charmeren vooral met natuur: duiken, wandelen en een dolce farniente-gevoel. Daar vind je agriturismo’s: toffe landhuizen, farmhouses en charmeverblijven. Als bezienswaardigheden zou ik vooral een bezoek aan de zoutpannen, Victoria, Ramla Bay en de Blue Lagoon vooruitschuiven”.

Hoofdstad Valletta is in 2018 culturele hoofdstad van Europa. Wat is de meerwaarde daarvan voor de bestemming? 

Marianne: “Het hele 2018-programma bevat toffe events en er zijn dagelijkse vluchten, dus Valletta 2018 is ideaal voor een korte break. Check www.valletta2018.org maar als je meer specifieke info over die events wil. Maar als “must sees” in Valletta zou ik zowieso St John’s Cathedral, Casa Rocca Piccolo en het  Manoel theater aanstippen. Ook de Waterfront, vlakbij de cruiseterminal, loont de moeite: mooi gelegen, veel toffe restaurants en van hieruit kan je per watertaxi naar de 3 Cities. Aan de haven heb je eveneens een paar toffe restaurants, in Vittorioso is Bebirgu een café-restaurant met Belgische uitbater. Voor shoppers heeft Sliema het grootste aanbod”.

Culinair Malta: wat moet je waar gaan proeven?

Marianne: “Sowieso ben je in Malta aan het juiste adres voor lekkere pasta’s en pizza, een stoofpotje konijn of verse calamari. En dat overgoten met lokale wijnen of een pintje Cisk of de lokale frisdrank Kinnie. Maar probeer zeker ook eens de lokale gepimpte versie van bruschetta, hobz biz-zejt, een knapperige toast van Maltees brood met tomaten, olijfolie, kruiden en soms olijven, tonijn of kappertjes, of bigilla, een paté van tuinbonen. Op Gozo is gbejniet heel typisch: een malse kaas op basis van geiten- en/of schapenmelk. Maltezen eten ook graag soep. De weduwesoep ‘soppa tal-armla’ is gemaakt op basis van groenten, ricotta en geitenkaas”.

Aljotta: traditionele Maltese vissoep

“Daarnaast is vissoep ‘aljotta’ razend populair. Die kan je proeven in restaurant Gululu (www.gululu.com.mt). Maar uiteraard op Malta zijn de zee en vis nooit ver weg. Zwaardvis, zeebaars, zeevruchten of octopus, alles is dagvers en overheerlijk bereid. Een must taste is ‘stuffat tal qarnit’,  een stoofpot van octopus met groenten, kruiden en tomatensaus, aangevoeld met gestoofde groenten en gebakken patatjes”.

“La Nostra Padrona (www.facebook.com/La-Nostra-Padrona-349016441910136) in het vissersdorp Marsaxlokk is een prima adres. Het meest traditionele Maltese gerecht is echter gestoofd konijn of fenek. Jagen was verboden door de Ridders van de Orde van Sint-Jan maar gebeurde toch. Konijn op z’n Maltees wordt geserveerd met een flinke portie look, tomaat, rode wijn en kruiden. In restaurant Diar el-Bniet (www.diarilbniet.com) in Dingli is fenek een echte aanrader”.

Op Malta worden heel wat films en grote tv-producties opgenomen. Zijn er locaties die je meteen te binnen schieten die ook voor een bezoeker de moeite lonen?

Marianne: “Popeye village is terzake bekend. Maar ook de Three Cities, Valletta, Mdina (Game of Thrones), Dwejra, Gozo springen me dadelijk voor de geest”.

Malta met kinderen: wat raad je dan aan?

Marianne: “Popeye village is een oude filmset, nu een attractiepark waar ‘Piet Piraat & het zeemonster’ is opgenomen. Ook ‘Mega Mindy’ en ‘Rox’ hebben grotendeels hun film op Malta & Gozo opgenomen. Trouwens, ook ‘Gladiator’, ‘Troy’, ‘Munci’, ‘World War Z’ zijn op de eilanden opgenomen. In Valletta kan je Malta’s geschiedenis in 5D beleven (www.malta5d.com). Andere leuke kind-suggesties zijn Mediterraneo, een attractiepark waar je kunt zwemmen met dolfijnen (www.mediterraneopark.com).  In de Playmobilfabriek kan je een kijkje nemen achter de schermen (www.playmobilmalta.com), er is het Malta Aquarium in St Paul’s Bay (www.aquarium.com.mt)  of je kan met elektrische wagens de Three Cities bezoeken (www.rolling-geeks.com).

Is Malta een bestemming die je kan aanraden voor jongeren?

Marianne: “Jazeker! Als je graag de bloemetjes buitenzet op vakantie, ben je op Malta aan het juiste adres. Strandclubs en discotheken vind je er veelvuldig.

Zoals bv Café del Mar (www.cafedelmar.com.mt), één van de hipste feestlocaties in de buurt van St. Paul’s Bay. Het terras staat ook bekend als een van de mooiste plekken op het eiland om de zonsondergang te aanschouwen. Of de wijk Paceville, tussen St. Julian’s en St. George’s Bay. Deze is bij jongeren heel populair omwille van de vele danscafés. Haast alle bars hebben een happy hour en een buitenterras. Hugo’s Terrace (www.facebook.com/HugosTerrace) en Footloose (www.facebook.com/pages/Footloose-Malta/200373473320620) zijn publiekslievelingen. Maar laten we het binnenland niet vergeten. Bekende openlucht-danstempels met plek voor duizenden feestgangers zijn bijvoorbeeld Numero Uno (www.facebook.com/Club-numero-uno-153674191337495) en Gianpula (www.gianpula.com).

 

“Eind juni streek muziekzender MTV trouwens voor het tiende jaar op rij neer met Isle of MTV net buiten het centrum van Valletta. De voorbije jaren gaven Lady Gaga, David Guetta, Snoop Dogg en N*E*R*D hier al gratis concerten, dit jaar kwamen onder andere Wiz Khalifa en Jess Glynne”.

Meer info over de bestemming? www.malta.be

Handig om te weten, is ook dat de Belgische touroperator Travelworld als enige een aparte reisbrochure heeft over Malta. Check bij uw reisagent of www.travelworld.be