04/03/2021- Gezien de ongunstige vooruitzichten inzake de Covidmaatregelen, zowel in eigen land als op de traditionele skivakantiebestemmingen, nemen dezelfde 17 Vlaamse ski organisaties die ook met krokus een gezamenlijke annulatie hadden gecommuniceerd, nu opnieuw de gezamenlijke beslissing om al hun reizen voor de rest van het skiseizoen te annuleren, dus ook voor de hele Paasvakantie.

Op het overlegcomité van morgen (5/2/2021) worden door de meeste Belgische skiorganisatoren geen versoepelingen inzake niet-essentiële reizen verwacht. Daarenboven biedt de situatie in skigastlanden als Italië, Oostenrijk en Frankrijk ook weinig perspectief. In Oostenrijk zou volgens de laatste update de “Gastronomie und Hotellerie” pas midden april terug mogen heropstarten en in Italië is een nieuw decreet van kracht dat skiliften niet voor 6 april mogen openen. Daarom nemen dezelfde 17 Vlaamse ski organisaties die ook met krokus een gezamenlijke annulatie hadden gecommuniceerd, nu opnieuw de gezamenlijke beslissing om al hun reizen voor de rest van het skiseizoen te annuleren, dus ook de hele Paasvakantie.“

“We nemen deze beslissing nu reeds, voor de gemoedsrust en het comfort van onze vele klanten die nog een skivakantie hadden geboekt. Het is onze morele en maatschappelijke plicht om nu al duidelijkheid hierover te creëren” zo klinkt het. Met deze beslissing profileren de betrokken touroperators zich nogmaals als een zeer professionele en uiterst betrouwbare sector. De meeste reizigers zijn reeds persoonlijk op de hoogte gebracht en elke reisorganisatie verbindt zich ertoe dat elk dossier snel zal worden afgehandeld. “Uit de vele reacties die we mochten ontvangen mogen we concluderen dat elke reiziger begrip heeft voor deze beslissing en – vooral – onze snelle en duidelijke communicatie naar waarde weten te appreciëren”.

Financiële ramp voor sector

Met deze beslissing valt definitief het doek over het skiseizoen 2020-21 & een winter zonder ski betekent een grote ontgoocheling en gemis voor de vele duizenden Vlaamse skiërs die jaarlijks met een ski-organisatie naar de bergen trekken. Maar ontegensprekelijk ook vooral een financiële ramp voor de hele georganiseerde skisector die al sinds maart 2020 volledig stilligt. “Zonder enige vorm van nuance: de inkomsten voor deze sector zijn al meer dan een jaar letterlijk gereduceerd tot 0 (nul)!” laten de betrokken organisatoren weten. “In heel deze crisis heeft onze sector zich steeds heel volgzaam en zéér begripvol tegenover onze overheid opgesteld, dit in tegenstelling tot andere getroffen sectoren die zich véél meer lieten horen. Integendeel zelfs, onze sector heeft steeds zijn volle verantwoordelijkheid genomen en gedwee de aanbevelingen opgevolgd en doorgevoerd. Wij rekenen er op dat de politiek nu ook zijn volle verantwoordelijkheid neemt wat betreft de vaccinatiecampagne en de exit-strategie, zodat we volgende winter opnieuw voluit kunnen gaan.

De skiorganisaties die alle verdere afreizen voor dit skiseizoen annuleren zijn: Aktief-ski, Arena Travel, Axion Ski, Carolus Ski, Famiski, JOSK Reizen, Skifriends, Skiworld, Snowdream, Snowfriends, SnowMania, SnowPlus, Sporty Ski, Staes Skivakanties, Tramontana, Travelwhite & VOS Travel.