22/10/2020- Adequaat reizigers testen bij vertrek en aankomst in het land ipv standaard quarantainemaatregelen. Dat is wat verschillende toeristische spelers en Belgische toeristische beroepsverenigingen willen om duizenden jobs in de sector te vrijwaren. Ze vragen de overheid dan ook om snelle antigeentests op de Belgische luchthavens te introduceren.

Air Belgium, A4E, BAR Belgium, BATA, BATM, Belgian Travel Organisation, Brussels Airport Company, Brussels Hotels Association, Brussels South Charleroi Airport, CLIA, IATA, UPAV en VVR doen een beroep op de Belgische overheid om antigeentests (waarbij binnen een kwartier wordt gemeten of je virusdeeltjes in de neus draagt) uit te voeren op luchthavens en zo de verplaatsingen van de reizigers te vergemakkelijken en het risico op (de reeds geringe) besmettingen door toerisme nog verder naar omlaag te halen.
Overleven
De Covid-19-crisis treft de luchtvaartindustrie op ongekende wijze en is een kwestie van overleven geworden. Er wordt de Belgische regering dan ook gevraagd om met spoed antigeentests uit te voeren op de luchthavens in plaats van de huidige quarantaine maatregelen, om het reizen voor de reizigers te vergemakkelijken. Volgens IATA is het luchtverkeer in het hele jaar 2020 met ongeveer 70% afgenomen. De lichte opleving die in de zomer werd waargenomen werd snel omgebogen door de nieuwe stijging in het aantal Covid-19-besmettingen, de sluiting van de grenzen en de verslechtering van de economische situatie. Dit alles heeft de geleid tot ongezien onzekerheid voor de bedrijven binnen de reis- en luchtvaartindustrie.
Snelle diagnose mogelijk
Verschillende hubs van grote Europese luchthavens (Milaan, Rome, Frankfurt, Londen…) en zeer recentelijk Parijs, voorzien zich van antigene testsystemen om een snelle diagnose mogelijk te maken en adequaat op te treden. “Wij pleiten voor een snelle en dringende implementatie van dergelijke systemen op Belgische luchthavens. Door de focus te verlegen naar testing i.p.v. quarantaines, zijn we er steeds zekerder van dat het virus niet meereist met passagiers.
Gezamelijke mapping
Momenteel verschillen de maatregelen m.b.t. de gezondheidsbeperkingen in Europa nog van land tot land. De recente aanbeveling van de Europese Raad om de risicogebieden in Europa d.m.v. gezamenlijke mapping te bepalen dringt zich op en moet zo snel mogelijk in België geïmplementeerd worden. Dit zorgt voor meer duidelijkheid voor de reiziger en helpt de zeer zwaar getroffen sectoren door het operationeel proces te vergemakkelijken. Daarnaast benadrukken de vliegtuigfabrikanten en IATA de lage kans op besmetting in vliegtuigen; het HEPA-filtersysteem vernieuwt de lucht in een cabine om de 2 à 3 minuten. Ondanks de pandemie moeten alle bedrijven de reizigers in staat kunnen stellen om in de best mogelijke sanitaire omstandigheden te reizen: de inzet van antigeentests op luchthavenplatforms is daar een belangrijk onderdeel van” zo laten de bedrijven en beroepsverenigingen weten.