2016 gaat de geschiedenis in als het op één na veiligste jaar voor de luchtvaart ooit. Het bijna record geldt zowel inzake het aantal ongevallen als inzake het aantal dodelijke slachtoffers. Bij 19 vliegtuigongevallen wereldwijd (waarvan 11 met passagierstoestellen) kwamen vorig jaar 321 mensen om, zo blijkt uit de cijfers van het Nederlandse Aviation Safety Network (ASN). Het Duitse Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JADEC) legt gelijkaardige cijfers voor. Alleen 2013 deed het met 265 slachtoffers in 16 vliegtuigaccidenten beter.
“Het gemiddeld aantal ongevallen met vliegtuigen neemt sinds 1997 gestaag af” aldus ASN-topman Harro Ranter. “Dat komt door de voortdurende inspanningen van luchtvaartorganisaties om de veiligheid te verbeteren”.

Om een goed beeld te schetsen: wereldwijd stegen er in 2016 ongeveer 35 miljoen passagiersvluchten op. De kans om in een dodelijk vliegtuigongeval betrokken te raken, was dus slechts 1 op 3,2 miljoen volgens NSA. In België alleen al vielen in 2015 zo’n 627 doden in het verkeer, bijna dubbel zoveel slachtoffers dus als een jaar later wereldwijd in de luchtvaart.