04/01/2024- Reisorganisatie TUI wilde meer inzicht verwerven in de reisplannen van de Belg voor 2024 en lanceerde daarom eind vorig jaar een enquête bij bijna 1500 Belgen. Opvallende trend: de terugkeer van het vroegboeken na jarenlang last-minutegedrag door de onzekerheid rond corona of de energiecrisis. Liefst 75% van de vakantiegangers zegt dat ze hun vakantie voor 2024 minstens 3 maanden op voorhand zullen boeken, en 35% boekt zelfs minstens 6 maanden op voorhand. De eerste boekingscijfers bij TUI bevestigen alvast dit voornemen.

Zodra de feestdagen voorbij zijn, kijken de mensen al vooruit naar de zomer. TUI ondervroeg 1.476 Belgen naar hun vakantieplannen voor 2024. Uit de resultaten blijkt dat de klassieke strandvakantie dit jaar nog veruit de populairste vakantie zal zijn: 71% van de respondenten neemt het vliegtuig naar de zon.

 

Juni voor koppels, juli voor families

Juli blijft de populairste vakantiemaand, zeker bij families. Veel koppels verkiezen dan weer de lagere prijzen in de maand juni. Augustus en mei komen op de derde en vierde plaats. Bij de vliegvakanties wordt Spanje het vaakst genoemd in de plannen voor 2024, gevolgd door Griekenland. Turkije staat op de derde plaats. Dit wordt ook weerspiegeld in de realiteit: de Turkse Rivièra, Rhodos (Griekenland) en Tenerife (Spanje) zijn momenteel de regio’s met het hoogste aantal boekingen bij TUI.

 

Boeken bij reisprofessionals

Sinds de coronacrisis kennen de vakantiegangers de toegevoegde waarde van een touroperator maar al te goed: vooral de bescherming maar ook positieve ervaringen uit het verleden, het boekingsgemak en de betrouwbaarheid zijn volgens de ondervraagden de belangrijkste redenen om bij een reisprofessional te boeken.

Vroegboekkortingen en de nog grote beschikbaarheid op alle bestemmingen zijn de belangrijkste redenen waarom de Belg vroeg wil boeken. Veel vakantiegangers boekten tijdens de onzekere coronajaren vaak erg laat en zonder problemen qua beschikbaarheid. Wie dit vorig jaar ook nog deed, kon vaak zijn favoriete bestemming of hotel niet meer boeken vanwege de sterk gestegen vraag. De Canarische Eilanden en Griekenland waren bijvoorbeeld heel vroeger volgeboekt dan vorige jaren. Vakantiegangers hebben hieruit hun lesje geleerd voor dit jaar: 75% van de ondervraagden zegt minstens 3 maanden van tevoren te willen boeken en 35% zelfs 6 maanden op voorhand. Dit voornemen wordt bij de reiziger extra versterkt door de omruilgarantie die hem toelaat om later op het seizoen nog van mening te veranderen en zonder kosten om te boeken naar een andere reis tegen de prijs van die dag.

Het voornemen uit de enquête om vroeg te boeken wordt intussen bevestigd want na november en december 2023, de eerste twee maanden van het boekingsseizoen, noteert TUI al 30% meer geboekte reizigers dan een jaar geleden. De huidige top 10 van de meest geboekte zomerbestemmingen bij TUI zij de Turkse Riviera, Rhodos, Tenerife, Kos, Gran Canaria, Costa del Sol, Kreta, Costa Blanca, Mallorca en Djerba.