21/03/2024- Precies 20 jaar geleden voerde luchtvaartmaatschappij TUI fly Belgium, destijds Jetairfly en intussen onderdeel van TUI Airline, haar eerste commerciële vlucht uit. Sindsdien is de maatschappij zich stelselmatig blijven vernieuwen en is ze al lang niet meer weg te denken uit de Belgische luchtvaart.

De tweede grootste luchtvaartmaatschappij van het land heeft over alle jaren heen meer dan 53 miljoen passagiers vervoerd. TUI fly Belgium was bij haar ontstaan al een pionier en heeft duurzaamheid altijd centraal gesteld, met name door voortdurend te investeren in een steeds modernere vloot.

 

Uitgebreide activiteiten

Op 20 maart 2004 vertrok de eerste vlucht van TUI fly Belgium (destijds Jetairfly) met 189 passagiers aan boord vanuit Brussels Airport naar de Costa Almeria en de Costa del Sol.
De luchtvaartmaatschappij werd oorspronkelijk opgericht om vakantiegangers van touroperators TUI (destijds Jetair), VIP Selection en Sunjets naar hun vakantiebestemming te vervoeren. In 2004 deed TUI fly Belgium 42 bestemmingen aan, voornamelijk in het Middellandse Zeegebied. Al snel werden de activiteiten uitgebreid en konden reizigers naast pakketreizen ook enkel de vlucht boeken of naar verder gelegen bestemmingen vliegen. Een jaar later was TUI fly Belgium de eerste Belgische maatschappij die rechtstreekse vluchten naar het Caribisch gebied aanbood. Vandaag de dag staat de passagier centraler dan ooit en is het aanbod nog meer afgestemd op de behoeften van de reiziger. Er worden momenteel een honderdtal bestemmingen aangeboden vanuit België.

Bij de start was TUI fly Belgium uitgerust met een vloot van 5 Boeing 737’s (3 Classic Generation en 2 Next Generation). Vandaag opereren 31 vliegtuigen vanuit verschillende Belgische en Nederlandse luchthavens. TUI fly Belgium maakt intussen deel uit van het internationale TUI Airline, dat 5 luchtvaartmaatschappijen en een vloot van meer dan 130 vliegtuigen bij elkaar brengt en zo één van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Europa vormt. Door deze integratie profiteert de luchtvaartmaatschappij van schaalvoordelen op het gebied van de aankoop en financiering van vliegtuigen, vliegtuigtechniek en -onderhoud, IT en gezamenlijke vluchtplanning.

 

Duurzaamheid

Duurzaamheid heeft altijd centraal gestaan bij de investeringen van TUI Group en haar dochterondernemingen. Ook TUI fly Belgium was hierin altijd al een pionier. Een van de prioriteiten is een moderne vloot door systematisch te vernieuwen met duurzamere toestellen. De Boeing 787 Dreamliner, die eind 2013 in België werd ingezet voor de ‘long haul’, de verre bestemmingen, was een belangrijke stap in deze strategie. Op dat moment was de Dreamliner het meest revolutionaire commerciële vliegtuig op de markt: zuiniger, lichter, stiller en met een groter bereik.

Sindsdien heeft TUI in 2018 ook de Boeing 737 MAX verwelkomd, net als de Embraer E190-E1, die vorig jaar nog werd vervangen door de vernieuwende Embraer E195-E2. De Embraer-toestellen halen door hun kleinere capaciteit een optimale bezettingsgraad, waardoor het brandstofverbruik per passagier daalt.
Alle vliegtuigen van TUI fly zijn ook uitgerust met opstaande vleugeltippen, “Split Scimitar Winglets”, die voor een betere aerodynamica zorgen en de uitstoot met gemiddeld 5% verminderen in vergelijking met een vliegtuig dat hiermee niet is uitgerust.

Los van de modernisering van de vloot draagt TUI fly sinds haar oprichting nog een principe hoog in het vaandel, namelijk de piloten trainen om zo duurzaam mogelijk te vliegen. Dit bestaat uit diverse technieken om het brandstofverbruik te optimaliseren en de CO2-uitstoot te verminderen. Elke vliegroute heeft hiervoor een specifieke procedure en een eigen vluchtplanning. Ook maatregelen voor een optimale verdeling van het gewicht en om het gewicht aan boord te beperken, worden voortdurend herzien en verbeterd. TUI laat het daar niet bij, want het bedrijf heeft zich de doelstelling opgelegd om de uitstoot van het luchtvervoer tegen 2030 met nog eens 24% te verminderen ten opzichte van de uitstoot in 2019.

 

Economische speler

Sinds haar oprichting is TUI fly Belgium een belangrijke economische speler voor de verschillende luchthavens in ons land. Toen TUI fly Belgium in 2004 van start ging, waren er 255 mensen in dienst om de goede uitvoering van de vluchten te garanderen. Vandaag werken er in België meer dan 1100 mensen voor de luchtvaartmaatschappij, zowel op het hoofdkantoor in Zaventem en als op de luchthavens van Brussel, Luik, Oostende en Antwerpen.

Foto’s @ TUi fly