15/04/2024- Krakau is doordrenkt van geschiedenis, cultuur en gezelligheid. Gelegen in het zuiden van Polen biedt deze stad een onvergetelijke mix van middeleeuwse architectuur, levendige pleinen, heerlijk eten en een rijke culturele erfenis. Sinds kort vliegt Brussels Airlines op deze bestemming. Wij maakten alvast gebruik van deze nieuwe vluchtlijn om de hoogtepunten van deze stad persoonlijk te gaan ontdekken!

Sinds begin april vliegt Brussels Airlines 4X per week – op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag- naar Krakau met een Airbus A319. Het is de tweede bestemming in Polen voor onze nationale luchtvaartmaatschappij, na Warschau. Verschillende Belgische reisaanbieders bieden daarom ook georganiseerde rondreizen in Polen aan – individueel of in groep- waarbij beide steden kunnen worden gecombineerd voor de heen-en terugvlucht.

De vlucht richt zich voornamelijk op citytrippers die Krakau willen ontdekken, maar ook de omgeving van Krakau blijkt populair. De natuur is immers vlakbij en het Tatra gebergte is met zijn bergmeren, comfortabele berghutten en goed uitgezette routes ideaal voor wandelvakanties.

Wij focusten ons echter 48 uur op de stad en tippen je volgende hoogtepunten:

Rynek Główny (Grote Markt)

Een bezoek aan Krakau is niet compleet zonder een wandeling over Rynek Główny, met zijn 40.000 m² één van de grootste middeleeuwse pleinen van Europa en het gekendste plein van de stad. Hier vind je de prachtige Mariakerk, met haar indrukwekkende gotische gevel en het beroemde altaarstuk van Veit Stoss. Bij mooi weer kan je genieten van een aperitiefje of een kop koffie op een van de terrassen langs het plein terwijl de drukte van de stad gadeslaat. Voor wie honger heeft, tippen we restaurant Wesele op dit plein. En in de lakenhallen in het midden van het plein kan je souvenirs scoren.

Wawel Royal Castle

Uittorend boven de stad, onthult Wawel Royal Castle een glimp van het koninklijke verleden van Polen. In de verschillende vertrekken van het kasteel kan je een prachtige collectie kunstwerken – waaronder heel wat reusachtige wandtapijten- ontdekken en vanaf de kasteelmuren geniet je van het panoramische uitzicht over de rivier Wisła. Wie voldoende tijd heeft, moet beslist ook de naastgelegen Wawel-kathedraal bezoeken, waar de Poolse koningen werden gekroond en begraven.

 

Oskar Schindler’s Factory

Toeristen die Krakau bezoeken, combineren dat regelmatig met een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, dat op enkele uren van de stad ligt. Hier verloren helaas heel wat Joden het leven tijdens Wereldoorlog II. Maar voor wie slechts kort in de stad verblijft of voor wie die verdere verplaatsing niet ziet zitten, is het indrukwekkende Oskar Schindler’s Factory Museum ideaal om meer te leren over de Joodse geschiedenis van Krakau tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum bevindt zich nog steeds op exact dezelfde plaats als waar de emailfabriek waar industrieel Oskar Schindler meer dan duizend Joden van de vernietigingskampen redde door hen als arbeiders en bedienden in zijn fabriek in dienst te nemen. Het verhaal werd verfilmd door Hollywoodregisseur Steven Spielberg en mondde in 1993 uit in de kaskraker “Schindler’s List”.

Opgelet: voor dit museum reserveer je best op voorhand een tijdsslot. Er zijn op bepaalde dagen/momenten ook gegidste rondleidingen. Wij vonden een gids hier alvast zeker een meerwaarde.

 

 

Kazimierz, de Joodse wijk

Oskar Schindler’s Factory Museum is gelegen in Kazimierz. Deze Joodse wijk zit uiteraard vol geschiedenis en cultuur, maar is ook uitgegroeid tot een levendige wijk vol gezelligheid. Wandel dus zeker eens door de geplaveide straten en ontdek de charmante synagogen, kleurrijke muurschilderingen en gezellige restaurants en caféetjes. Bezoek ook de Oude Joodse Begraafplaats waar vele buitenlandse Joden hun overleden voorvaders relmatig komen gedenken. Je bent er absoluut welkom als toerist. En wie s’avonds nog wil dineren in de wijk, kan in het typische Joodse restaurant “Ariel” (op sommige avonden) meteen ook een Joods concert meepikken. Wij vonden het alvast geweldig!

 

 

 

Wieliczka Zoutmijn

Op slechts een klein eindje rijden van Krakau ligt de Wieliczka Zoutmijn, één van de oudste nog werkende zoutmijnen ter wereld. Daal meer dan 50 verdiepingen af (per trap of er zijn uiteraard ook liften) in de diepten van de mijngangen en bewonder er de prachtige zoutsculpturen, ondergrondse meren en majestueuze zoutkamers. Een bezoek aan deze UNESCO-werelderfgoedlocatie biedt een fascinerend inzicht in de eeuwenoude tradities van de zoutwinning in Polen. En wie nog op zoek is naar een trouwlocatie of een zaal voor een ander groot feest/receptie kan hier trouwens ook – ondergronds- terecht.

 

 

Geniet van de Poolse Keuken

Tip nummer zes is geen specifieke plaats maar wel de Poolse keuken. Geen bezoek aan Krakau is immers compleet zonder te genieten van typisch traditionele Poolse gerechten. Zoals lekkere pierogi (gevulde dumplings) en oscypek (gerookte schapenkaas) die wij op meerdere plaatsen in de stad aten. Wil je echt op niveau gaan dineren, dan kan je naar restaurant Pod Nosem, een restaurant dat terug te vinden is in de Michelingids en ook heerlijke wijnen serveert.

Kortom: 48 uur is snel gevuld in Krakau!

 

 

Logeertip: wij sliepen in het gezellige Leonardo Boutique Hotel Krakow Old Town. Van hieruit kan je de meeste hoogtepunten te voet bereiken.

(foto’s @ Travel Like A Pro)