15/04/2024- Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (ATL) is de drukste passagiersluchthaven ter wereld, zo blijkt uit de nieuwe ranglijst van Airports Council International (ACI World). In 2023 passeerden er 104,6 miljoen passagiers en daarmee laat de airport alle andere luchthavens achter zich. 

 

Foto @ Dubai International Airport

Dubai International (DXB) was in 2023 – na Hartsfield-Jackson Atlanta Airport – de op één na drukste luchthaven en verwelkomde 86,9 miljoen passagiers. Daarmee steekt Dubai Airport Dallas nu Fort Worth International Airport (DFW) voorbij die op de 3e plaats staat in de nieuwste ranking. Deze Texaanse luchthaven kende nochtans ook een indrukwekkende stijging van 11,4% in het aantal passagiers tov 2022.

De volledige top 10 wordt in de huidige ranking vervolledigd door London Heathrow, Tokyo, Denver, Istanbul, Los Angeles, Chicago en New Delhi. Londen is dus de enige Europese luchthaven in het lijstje.

@ACI World

 

Verschuivingen

In 2023 kenden passagiersvluchten een ware heropleving. Niet alleen nationale vluchten (domestic flights) scoorden goed, maar vooral het internationale passagiersvluchtverkeer herstelde zich ook weer sinds de zware Covidcrisis. Het totale aantal passagiers voor 2023 benadert 8,5 miljard, wat een opmerkelijk herstel is van 93,8% ten opzichte van het niveau van voor de pandemie.

De heropleving van het internationale vliegverkeer zorgt wel voor verschuivingen in de top 10 van drukste luchthavens, aldus ACI World, die haar ranglijsten van luchthavens baseert op gegevens van meer dan 2.600 luchthavens in meer dan 180 landen en gebieden wereldwijd.

“Het wereldwijde luchtverkeer in 2023 werd voornamelijk aangewakkerd door het internationale segment, aangedreven door verschillende factoren” aldus ACI World directeur-generaal Luis Felipe de Oliveira. “Hiertoe behoren de volledige heropening van China en een groeiende tendens wereldwijd om te reizen ondanks macro-economische omstandigheden.

Foto @ Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport

“Hoewel de vaste koploper uit de VS de top 10 van drukste luchthavens voor passagiers blijft domineren (nl Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport), zijn er opmerkelijke verschuivingen. Zo nestelt Dubai International Airport zich voor het eerst op de tweede plaats, terwijl Tokyo Haneda International Airport een opmerkelijke stijging doormaakte van de 16e plaats in 2022 naar de 5e plaats in 2023. Daarnaast blijven de luchthavens van Istanbul en New Delhi onverminderd sterk op de eerste plaats staan, wat een aanzienlijke vooruitgang betekent ten opzichte van 2019.

 

Grootste luchthavens blijven groeien

De top 10 luchthavens, die bijna 10% van het wereldwijde verkeer vertegenwoordigen (806 miljoen passagiers), zagen een stijging van 19,8% ten opzichte van 2022 en zelfs een stijging van 0,7% ten opzichte van hun resultaten voor 2019 (Pre-covid: 801 miljoen passagiers in 2019).

Foto @ Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport