10/04/2024- Afgelopen paasvakantie zijn er maar liefst 113.000 Belgen met de autocar op reis geweest en dit met 200 verschillende autocarondernemingen. Het gaat om verschillende types reizen en heel uiteenlopende bestemmingen.

“Reizen met de autocar zijn al enorm in trek en worden steeds populairder” vertelt Pieter Van Bastelaere, CEO van de autocarfederatie FBAA. “De vraag blijft sinds het einde van het coronacrisis toenemen & in 2022 steeg de omzet van een gemiddeld autocarbedrijf met 19 procent.” zo klinkt het enthousiast.

Van bij de start van de Paasvakantie hebben 200 autocarondernemingen hun vloot ingezet om Belgen vlot naar hun bestemming te brengen. Het gaat om verschillende types reizen en meerdere bestemmingen. Zowel jongeren, studenten, gezinnen als senioren reizen graag per autocar. Rondreizen zijn vooral populair bij senioren, skireizen dan weer bij jongeren en gezinnen. Maar voor dagtrips en korte citytrips nemen ze allemaal plaats aan boord van de autocar, zo constateert FBAA.

 

Top vier populaire busreizen

Het populairste type autocarreis blijkt de grote rondreis in Europa. De passagiers ontdekken dan gedurende minstens 12 dagen een regio, waarbij zowel de cultuur als de natuur aan bod komt. Italië steekt hier als bestemming bovenuit. Denk aan Toscane en het Gardameer. Ook de zon, de zee en het strand van de Spaanse Costa Brava zijn populair, naast bestemmingen in Frankrijk. Franstalige Belgen gaan ook graag op rondreis in Frankrijk.

De skireis is het tweede type reis waarvoor de autocar vaak gekozen wordt. Vooral Vlamingen gaan met de autocar naar de sneeuw – ook nog in deze voorbije Paasvakantieperiode. In de eerste plaats gingen ze richting Oostenrijk, daarnaast was ook Italië een populaire bestemming voor skireizen per autocar.

Een derde populair type busreis is de dagtrip in eigenland en de buurlanden. Bij de start van de lente hebben trips met veel aandacht voor de natuur en de bloemenpracht succes. Denk aan een bezoek aan het Nederlandse Keukenhof, of een dagje uitwaaien aan zee. Daarnaast zet de lentezon gezinnen ook aan om een pretpark te bezoeken met de bus.

Ten vierde maken Belgen graag een citytrip van twee tot drie dagen in Europa per autocar. Rome, Parijs en Amsterdam staan daarbij hoog in de ranking.

(Bron FBAA, foto’s @ Unsplash)