26/01/24- Wie vanaf april een vlucht bij Transavia boekt, mag niet langer gratis een trolley of grote rugzak/handtas als handbagage meenemen. “De ruimtes in de cabine zijn te klein en het bedrijf kan de extra inkomsten goed gebruiken”, zo meldt de Nederlandse budget airline- die ook vanuit Zaventem vliegt- aan de reizigers. Daarmee volgt Transavia concurrenten zoals Ryanair en EasyJet die al jaren extra kosten aanrekenen voor een rolkoffertje in de cabine.

Voortaan mogen Transavia passagiers alleen nog kosteloos handtassen of andere bagagestukken meenemen als die onder de stoel voor hen in het vliegtuig passen. Voor grotere handbagage stukken – die maximum 10 kg mogen wegen- betaal je vanaf april minstens 10 Euro per enkele reis. Maar die meerprijs kan ook hoger uitvallen, als meer passagiers hun trolleywillen meenemen.

 

“Onze capaciteit in de overhead bins (bagagevakken) zijn vaak onvoldoende om de stroom trolleys in de cabine tijdig en volledig te verwerken. Vaak moeten we daardoor toch nog lastminute trolleys naar het ruim verplaatsen, wat ontzettend veel extra tijd en werk kost”, zo motiveert Transavia de beslissing. “Verder is de wijziging van beleid nodig omdat we kampen met almaar hogere kosten, nog los van onze vlootvernieuwing. Zo moeten we bijvoorbeeld steeds meer betalen voor uitstootrechten en lopen ook onderhoudskosten op”.

Vanaf 3 april

De nieuwe regel gaat in voor boekingen vanaf 3 april. Reizigers die voor die datum een vlucht boeken, hoeven nog niet bij te betalen voor een  trolley of groter stuk handbagage aan boord, ook als ze na 3 april vliegen.

Ryanair maakte in 2018 al een einde aan de mogelijkheid om gratis trolleys als handbagage mee aan boord te nemen. EasyJet volgde dat voorbeeld in 2021. Ook KM Malta Airlines, de nieuwe nationale Maltese luchtvaartmaatschappij die eind maart als opvolger van Air Malta van start zal gaan, zal – in tegenstelling tot haar voorganger- geen gratis handbagage meer aanbieden, zo heeft het al enige tijd geleden bekendgemaakt.