25/04/2024- Toeristen die Venetië voor een dagje willen bezoeken, moeten vandaag 5 euro betalen. De immens populaire stad maakt – als eerste stad ter wereld- haar centrum op bepaalde piekdagen betalend om de negatieve gevolgen van het massatoerisme te beperken.

Het gaat om een proefproject en de betalende toegang tot de stad geldt voorlopig enkel op de drukke piekdagen. Voor dit jaar zijn er zo’n 29 van die dagen op de kalender aangestipt en vandaag is dus de eerste daarvan.

Voor die drukke piekdagen moeten bezoekers online een kaartje kopen. Wie geen geldig ticket heeft, riskeert een boete van 50 tot 300 Euro. Indien gevraagd, moeten de toeristen het ticket kunnen tonen bij de hoofdingangen van de stad, zoals het station Santa Lucia. Ter plaatse een kaartje kopen, kan eventueel ook nog.

De piekdagen vallen allemaal tussen 25 april en 14 juli. Betalen is dan verplicht voor een bezoek tussen 8u30 uur en 16u.

 

Alle data op een rij

Dit zijn de exacte data in 2024 waarop dagtoeristen moeten betalen:

April: 25, 26, 27, 28, 29, 30
Mei:1, 2, 3, 4, 5, 11, 12, 18, 19, 25, 26
Juni: 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30
Juli: 6, 7, 13, 14

 

Uitzonderingen

Maar er zijn wel uitzonderingen. Zo is een kaartje op piekdagen niet nodig voor wie een overnachting in de stad heeft geboekt, voor kinderen jonger dan 14 jaar en voor mensen met een handicap. Ook pendelaars en studenten hebben geen kaartje nodig.

“Het is de eerste keer ter wereld dat zo’n maatregel genomen wordt”, aldus Luigi Brugnaro, burgemeester van Venetië. “De maatregel draait niet om geld verdienen, maar we willen Venetië leefbaarder maken voor de inwoners”.

Venetië trok vorig jaar 20 miljoen toeristen van over de hele wereld, terwijl de stad slechts 49.000 inwoners telt. Op hoogdagen gaat het om 40.000 bezoekers per dag.

In 2022 bleven ook 3,2 miljoen mensen overnachten in de stad. Daar komen dus nog eens tienduizenden dagjesmensen bovenop door cruisepassagiers die even verderop per schip aanmeren en de stad bezoeken of door toeristen die elders- buiten de stad- logeren.

 

Andere maatregelen

Andere maatregelen in Venetië zijn beperkingen voor tourgroepen, die niet meer dan 25 toeristen mogen rondleiden. Gidsen mogen ook geen geen gebruik maken van luidsprekers.

Ook zijn cruiseschepen niet meer welkom in de lagune van de stad. Maar die meren voortaan dus iets verderop aan.

 

Navolging?

Andere Italiaanse steden die kampen met overtoerisme hebben maatregelen om de meest bezochte attracties te ontzien, maar van toegangskaartjes voor een hele stad is nog nergens sprake. Como, populair wegens het gelijknamige meer en de nabijgelegen Alpen, overweegt het Venetiaanse model in te voeren als het experiment goed verloopt.

 

Foto’s @ Freepik