21/08/2018- Een fles rum uit de Caraïben? Sigaretten uit Azië? Een handtas uit Turkije? Steentjes uit de Grand Canyon (USA) of schelpen van op het exotische strand in de Malediven? Opgelet want niet alle “reissouvenirs” mogen zomaar (of onbeperkt) ons land binnen…

Wie geniet van zijn of haar vakantie brengt graag al eens een souvenir mee naar huis. Want geeft toe, van die heerlijke Caraïbische rum of die heerlijke Franse wijn wil u thuis ook nog kunnen genieten. Of van een Cubaanse sigaar voor de eventuele liefhebbers. En die exotische schelpen staan zo leuk als herinnering op de kast…

Maar niet iedereen weet dat je niet zomaar alles als souvenir mag invoeren. Alleen al in de eerste helft van dit jaar werden op Brussels Airport de bagage van zo’n 51.000 vliegtuigreizigers gecontroleerd. Daarbij werden 614 overtredingen vastgesteld. De meest gemaakte overtreding betreft de hoeveelheid alcoholische drank en sigaretten die mogen worden meegebracht uit het buitenland. Want daarop staat wel degelijk een beperking.

 Hoeveel drank & sigaretten?

Zowel rookwaren en alcoholische dranken mogen eigenlijk alleen ingevoerd worden voor eigen gebruik, zelfs als ze uit de tax free shop komen van de luchthaven van jouw vakantieland. En er is een groot verschil in hoeveelheid naargelang de bestemming van herkomst. Keer je terug uit één van de landen die tot de Europese Unie behoren, dan mag je beduidend meer invoeren dan wanneer dat niet het geval is.

Onze onderstaande tabel maakt duidelijk hoeveel drank en rookwaren je –als niet professionele invoerder- exact mag meebrengen (tabel @ Travel Like A Pro)

 

 

 

 

 

 

Wanneer je meer vervoert, moet je dat aangeven bij de daarvoor bevoegde douane bij het verlaten van de luchthaven. Doe je geen aangifte, dan riskeert je een zware boete.

Opgelet: Kom je terug van een gebied dat deel uitmaakt van een EU-land maar dat een specifieke btw- en accijnsregeling geniet (bv de Canarische eilanden, de Engels-Normandische eilanden, Martinique, Guadeloupe…), dan gelden de voorwaarden die van toepassing zijn op reizigers die uit een niet-EU-lidstaat terugkeren.

Namaak producten verboden

Die leuke handtas van Gucci of Vuitton die je tijdens uw vakantie voor een spotprijs van een plaatselijke straathandelaar op de kop kon tikken? Of dat- normale dure- luxeparfum in het winkeltje waar het vol stond met dergelijke geuren? Grote kans dat het namaak is en dan is invoer eigenlijk strikt verboden. De kans bestaat (maar dat is geen garantie) dat de douane niet moeilijk zal doen over 1 valse zonnebril die duidelijk voor eigen gebruik is bestemd, maar wanneer er meerdere namaakproducten in je bagage worden aangetroffen en men vermoedt dat dit niet meer voor eigen gebruik is bedoeld, dan wordt alles zowieso zonder medelijden in beslag genomen en vernietigd. Ook riskeer je dan een geldboete én zelfs een gevangenisstraf. 

Schelpen, dieren en planten

Veel mensen denken dat je een stukje koraal, zeester of een haaientand die is aangespoeld op het strand zomaar mee mag nemen, maar zo werkt het niet.

Het kan gaan om een beschermde dier- of plantensoort en die mag je niet invoeren. Neem je dit toch mee, dan ben je strafbaar. Dus stekjes van beschermde planten, schilden van schildpadden, koraal, zeesterren, haaientanden, exotische planten laat je beter ter plaatse liggen/staan. Er zijn wel uitzonderingen op de regel. Van buiten de EU mag je 3 doopvontschelpen (maximaal 3 kilo), 3 lege karkoschelpen en gekweekte (dus geen wilde) orchideeën meenemen.

Producten gemaakt van beschermde dieren zijn zowieso verboden. Dat ivoren beeldjes illegaal zijn, weet intussen iedereen maar dat ook armbandjes van olifantenhaar verboden zijn, is minder gekend. Ook met traditionele medicijnen pas je beter op want hierin zijn vaak illegale dierenproducten verwerkt.

Voor andere zaken zoals krokodillen-of slangenlederen handtassen & riemen of juwelen met koraal heb je dan weer speciale vergunningen nodig.

Antiek, culturele & religieuze voorwerpen

In het buitenland vind je vaak winkeltjes vol beeldjes en kunst. Omdat het daar te koop is, wil dat echter niet zeggen dat je dat zomaar in bubbeltjesfolie of krantenpapier mee naar huis mag nemen.Vaak heb je een speciale uitvoervergunning van het land zelf nodig. Pas dus op met de aanschaf van schilderijen, prenten, mozaïeken, oude boeken, archeologische voorwerpen, meubelen, enz  En als winkeliers voor extreem lage prijzen cultuurgoederen aanbieden, kun je er bijna altijd van uitgaan dat het om illegale handel of (verboden) namaak gaat.

Ook stenen op antiek -of natuursites vallen vaak onder “cultureel” of “historisch” erfgoed van een land. Vraag dus eerst na of ze zomaar het land mogen verlaten vooraleer je ze achteloos in je broekzak stopt. Ze kunnen je anders nog veel problemen opleveren.

Voeding uit het buitenland

Industrieel verpakte koekjes of een goed verpakte doos thee uit het buitenland mag je gerust als souvenir mee naar huis brengen, maar met dierlijke levensmiddelen, zeker van buiten de EU, pas je beter op.  Voor bijvoorbeeld kaas, melk en melkproducten, eieren, vlees, verse of bewerkte visserijproducten, huiden en jachttrofeeën gelden strenge regels. Uitzondering: je mag tot 20 kilo vis of visproducten meenemen als het geen beschermde vis betreft, en maximaal 125 gram kaviaar tot een waarde van 430 euro. Voor planten, snijbloemen, bloembollen, wortelknollen, groenten en fruit heb je soms een certificaat nodig. Uitzonderingen zijn producten die geen groot risico vormen voor de verspreiding van schadelijke organismen, en als het voor persoonlijk gebruik is en niet bestemd voor wetenschappelijke doeleinden.

Verdere vragen?

Heb je nog verdere of specifieke vragen over iets dat je wil meebrengen uit het buitenland? Dan kan je daarvoor 24/7 terecht op het nummer +32 (0)2 572 46 40 (Douane Brussels Airport). Meer vragen over beschermde dieren, voedsel en planten? Check dan eerst https://www.health.belgium.be/nl/dieren-en-planten/dieren/wat-cites