28/06/2024- Wie deze zomer via de bekende Autoroute du Soleil via Lyon naar het zuiden van Frankrijk (en verder) wil rijden om zijn vakantiebestemming te bereiken, moet goed opletten. De snelweg die langs het stadscentrum leidt (via de beruchte Tunnel de Fourvière) is immers alleen nog toegankelijk voor wagens die over een Frans milieuvignet Crit’Air beschikken.

Sinds 1 januari 2024 wil Lyon zoveel mogelijk doorgaand verkeer uit de stad weren. De stad in het Zuidoosten van Frankrijk kreunt immers iedere zomer onder de vele automobilisten die via de Tunnel de Fourvière naar het Zuiden naar hun vakantiebestemming rijden. Wie dat nog langer wil doen, moet voortaan een milieuvignet aanschaffen. En opgelet: Ook de périphérique en de Boulevard Laurent Bonnevay in Lyon zijn vignetplichtig.

Wie toch via die route door de stad wil rijden (of Lyon met de wagen in wil), kan een vignet bestellen bij de Franse overheid (de goedkoopste optie) of (mits meerkost) via een andere webshop er één bestellen, bv via mobiliteitsorganisatie VAB.

 

Omrijden

Wie geen vignet wil aanschaffen, kan uiteraard ook omrijden via de grote oostelijke ring rondom de stad, dat is de A46 of “Rocade Est”.
De A46 staat goed aangeduid: na het laatste tolstation ten noorden van Lyon volg je bij Villefranche-Limas de borden richting Marseille en dan kom je automatisch op de A46 terecht.

Wie toch via de route door de stad wil rijden, of Lyon in wil, moet een vignet bestellen bij de Franse overheid of (via een meerkost) via de webshop van mobiliteitsorganisatie VAB.

 

Andere Franse steden

Vergeet niet dat je ook voor heel wat andere Franse steden vaak het officiële Franse milieuvignet nodig hebt. Elke stad heeft daarbij eigen regels. Meestal zijn bijvoorbeeldd alleen de straten en lanen in de stadscentra en buitenwijken vignetplichting, maar soms heb je ook voor snelwegen die vlak bij het centrum liggen het vignet nodig. Dat is bijvoorbeeld het geval in Parijs voor de Boulevard Périphérique, (de oude ring) en ook in Straatsburg. Veel Belgen rijden bijvoorbeeld via Straatsburg naar Zwitserland of Italië.