23/11/2023- Wie geregeld reist, weet dat er op luchthavens ook mensen met minder goede bedoelingen durven rondlopen. Je handbagage en persoonlijke spullen houd je dus best altijd in het oog. Maar ook je reiskoffer(s) beveiligen, is soms geen overbodige luxe. Want meer dan eens verschijnen er opengebroken reiskoffers op bagagebanden wereldwijd. Of blijken er spullen uit koffers verdwenen. Maar mag je zomaar een slot op je (ingecheckte) reiskoffer plaatsen? Travel Like A Pro legt het je uit!

Het globale antwoord is: ja. Je mag wel degelijk een bagageslot bevestigen aan je eigen koffer. Nadat het slot is bevestigd aan de trekkers van de rits, kunnen de ritssluitingen nog heen en weer bewegen maar niet meer worden geopend.

Maar…

Sinds de aanslagen van 9/11 mag alle bagage opengemaakt worden door douane- en veiligheidsbeamten, als die vermoeden dat er verboden zaken in de koffer zitten en ze een extra grondige controle nodig achten. Het luchthavenpersoneel mag dan een gewoon hangslot of kabelslot kapot knippen om je bagage te inspecteren, als dat nodig blijkt. Werd je reistas of trolley gecontroleerd, dan is die achteraf niet dus meer afgesloten.

 

Oplossing: TSA-slot

Foto @ Unsplash

Beveilig je bagage dus liever met een zogenaamd TSA-approved hangslot of kabelslot, of gebruik een reistas met geïntegreerd TSA-slot. TSA staat voor Transportation Security Administration en is een wereldwijd goedgekeurd systeem. Het veiligheidspersoneel op luchthavens beschikt over een speciale TSA master key (soort loper) om zo’n soort slot te openen. Na de controle sluiten ze alles weer netjes af, en blijft je koffer of reistas dus beveiligd.

Gecertificeerde TSA-sloten herken je aan het speciale rode logo op het slot. Ze bestaan in alle vormen en formaten: van stevig beugelslot tot piepklein kabelslot, vergrendelbaar met een sleutel of als cijferslot. Je vindt ze in bagagewinkels en zijn ook online te koop.