Sinds januari 2017 moeten alle voertuigen in Parijs een ecovignet op hun achterruit kleven. Zo wil men het aantal voertuigen in de Franse hoofdstad halveren en zo de luchtvervuiling verminderen. Ook Belgische toeristen hebben zo’n vignet nodig als ze Parijs willen bezoeken. Maar hoe zit dat precies? Want er zijn 6 verschillende vignetten, naargelang het soort en type voertuig. Geldt het altijd en waar kan je als Belg dat milieuvignet bekomen? En wat als je met de auto naar Disneyland Parijs wil?

We zetten alle info hier even op een rijtje…

Zones met beperkt verkeer: 

De ingestelde milieuzones worden in Parijs “Zones à circulation restreinte” (ZCR) genoemd. Alleen wagens met een Crit’Air vignet mogen in deze zones rijden tijdens weekdagen tussen 8u s’morgens en 8u s’avonds. Tijdens het weekend (startende vanaf vrijdagavond 8 uur) heb je dus zowieso geen vignet nodig om in de zones te mogen rijden.

De gemeentes bepalen zelf welke Crit’Air categorieën in hun zones met beperkt verkeer mogen rijden en vermelden deze categorieën op het verkeersbord aan het begin van de zone met beperkt verkeer. Het verkeersbord zal ook meedelen tussen welke uren alleen voertuigen met een Crit’Air ecovignet in de zone mogen rijden.

De milieuzone in Parijs omvat de hele stadskern. De banlieue (de buitenwijken) valt niet onder de zone met beperkt verkeer.

Heb je het milieuvignet ook nodig voor de ringweg van Parijs? Of om naar Disneyland Paris te rijden?

Nee, de Boulevard Périphérique valt ook niet onder de milieuzone van Parijs, dus wie alleen over de buitenring rijdt, heeft geen sticker nodig. Ook een bezoek aan Disneyland Paris of het Stade de France of het Château de Versailles kan steeds zonder heb vignet.

Hoe zit het exact voor Belgische voertuigen?

Voertuigen die niet staan ingeschreven in Frankrijk, met andere woorden wagens van toeristen en beroepsvoertuigen, moeten ook het Crit’Air ecovignet hebben om tussen de aangeduide uren in de zones met beperkt verkeer (ZCR) te mogen rijden. De maatregel geldt voor alle auto’s, motoren, bestelwagens en campers. Enkel buitenlandse voertuigen met een (Europese) parkeerkaart voor gehandicapten worden vrijgesteld.

Waar moet ik dat vignet aanvragen?

Buitenlandse bestuurders kunnen het Crit’Air vignet enkel online aanvragen (en betalen via kredietkaart) via http://www.certificat-air.gouv.fr  

De Franse post zal dit ecovignet vervolgens opsturen naar het adres dat op het inschrijvingsbewijs van het voertuig staat. Opgelet: er word aangeraden het vignet zeker 30 dagen voor vertrek aan te vragen aangezien het vignet per post wordt bezorgd en dit even kan duren.

Hoe weet ik in welke categorie mijn auto valt & welk vignet ik dus precies moet aanvragen?

Het ecovignet maakt onderscheid tussen 6 verschillende categorieën, elk met een eigen kleur (van groen tot grijs) naargelang de mileuvriendelijkheid van het voertuig. Tot welke categorie een voertuig behoort, hangt dus meerbepaald af van het jaartal waarin het voertuig geregistreerd is, de energieklasse en de euronorm (CO2-uitstoot, vermeld op het inschrijvingsbewijs).  Campers die minder dan 3.5 ton wegen worden beschouwd als een toeristische wagen, en behoren tot dezelfde categorie als gewone auto’s. Campers die 3.5 ton of meer wegen behoren tot dezelfde categorie als vrachtwagens.

Om exact te weten te komen tot welke categorie uw wagen behoort, kan u de volgende simulator gebruiken: http://www.certificat-air.gouv.fr/simulation

Wat kost het vignet?

Het vignet kost momenteel 3,11 Euro, exclusief verzendkosten. Voor België komt het inclusief verzendkosten op ongeveer 4,80 Euro.

Hoe lang blijft het vignet geldig?

Het vignet heeft geen beperkte geldigheidsduur. Zolang het vignet leesbaar blijft, hoeft het niet te worden vernieuwd.

Wat als je toch zonder vignet in Parijs rondrijdt?

Wagens die geen Crit’Air vignet hebben of een verkeerd ecovignet tonen in een zone met beperkt verkeer, zullen een geldboete krijgen. Het bedrag van de bekeuring hangt af van het type voertuig. Kleef het vignet dus altijd goed zichtbaar op de voorruit van uw voertuig.