03/07/2023- De reis is geboekt – ver weg of dichtbij- en het hele gezin verheugt zich al op enkele dagen/weken buitenlands vakantieplezier. Maar welke reisdocumenten heb je precies nodig voor de kinderen? En wat als er een vriendinnetje van zoon of dochter meereist? Travel Like A Pro legt het uit! 

Om naar het buitenland te kunnen reizen, heeft elke Belg officiële Belgische reis- of identiteitsdocumenten nodig.

Ook kinderen hebben een Kids-ID, eID of paspoort nodig, ook als ze jonger dan 12 jaar zijn en ook voor reizen in de Europese Unie. Een Belg in het buitenland moet zich immers, ongeacht zijn leeftijd, altijd kunnen identificeren met een geldige Belgische identiteitskaart of paspoort.

Een Kids-ID, eID of paspoort voor kinderen vraag je steeds (op tijd) aan op de gemeente waar het kind zijn/haar domicilie heeft. Opgelet: denk eraan om deze spoedig aan te vragen, want in vakantietijden kan de wachttijd langer zijn als normaal. En een spoedprocedure is een kostelijke zaak.

Voor een aantal landen volstaat een identiteitskaart. Andere landen vereisen een paspoort, al dan niet met visum of elektronische inreistoestemming (ESTA/ETA), eventueel aangevuld met bepaalde inentingsbewijzen.

De precieze vereisten per land, vindt je op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

 

Extra vereisten/bewijzen mogelijk

Bij elk kind kan de politie aan de grens willen nagaan of de meereizende volwassenen naaste familie is, en zo niet, of het kind reist met medeweten en toestemming van zijn ouders. De grenspolitie onderzoekt daarbij zelf of het de reis van de kinderen als OK beschouwt, ongeacht welke documenten ook worden voorgelegd.

Reist een kind met een ouder, dan kan een kopie van de geboorteakte de verwantschap al aantonen, zeker als de meereizende ouder een andere familienaam heeft.

Zo is dat bv standaard verplicht voor wie reist met (eigen) kinderen, jonger dan 18 jaar, naar Zuid-Afrika of Namibië. Deze landen vragen voor elk meereizend kind een kopie van het geboortecertificaat in het Engels. Dit kan je verkrijgen op het gemeentehuis van de gemeente waar het kind geboren is of via je online Burgerprofiel (als je over een electronische ID-kaartlezer beschikt). Indien niet beide ouders van het kind meereizen, is een schriftelijke toestemming van de niet-meereizende ouder nodig, in het Engels. Dit kan je zelf opstellen, maar moet wel officieel bekrachtigd worden door je gemeentebestuur. En opgelet: deze toestemming mag niet ouder zijn dan 6 maanden voor aankomst in Zuid-Afrika of Namibië.

Check dus steeds bij je reisorganisatie of een Engelstalige geboorteakte voor jouw kids op je (verre) vakantiebestemming vereist is.

 

Reizen met andermans kinderen

Veel landen leggen geen bijkomende documenten op als kinderen met een eigen identiteitskaart of eigen paspoort meereizen, vooral in Europa. Die landen beschouwen de identiteitskaart of het paspoort als uitdrukking van ouderlijke toestemming.

Er bestaan vanuit de Belgische wet ook geen Belgische of internationale formulieren of procedures die de regels inzake ouderlijke toestemming voor reizen van minderjarigen vastleggen. Toch is het raadzaam schriftelijk toestemming te geven/hebben wanneer een kind alleen of in het gezelschap van andere personen dan de ouders meereist.

Wanneer het kind met één ouder reist, staat het vrij het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dus ook dienen als bewijs van verwantschap.

Om onaangename verrassingen te voorkomen, informeert u zich best bij de luchtvaartmaatschappij en bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming over extra documenten die nodig zijn voor kinderen die alleen of met één ouder reizen. Sommige landen hebben immers zelf wel een document “ouderlijke toestemming”, dat voor aanvang van de reis officieel moet worden aangevraagd.