17/09/2019- Als je graag op vakantie sport of misschien wel aan een sportwedstrijd in het buitenland deelneemt, moet je sportuitrusting misschien mee naar het buitenland. Maar mag je favoriete tennisracket ook mee als handbagage? En wat met die basketbal, mag die mee de vliegtuigcabine in? Travel Like A Pro legt het je graag klaar en duidelijk uit!

Zowat alle sportuitrusting mag mee als ruimbagage (hoewel er soms specifieke toestemming van de airline nodig is zoals bv bij lege duikflessen, fietsen of munitie voor sportwapens), maar in handbagage zijn volgende sportartikelen bij zowat alle airlines altijd volledig verboden: (Honkbal)knuppels en alle rackets (tennis, badminton, etc), golfclubs, ski-en-wandelstokken, biljartstokken, darts, schaatsen, vishengels, harpoenen en geweren, vuurwapens (inclusief replica), wapens voor gevechtssporten, pijl & bogen, duikuitrustingen, katapulten, stijgijzers, speren, ijsbijlen -en priemen, sabels en zwaarden, kano’s en peddels, ski’s en fietsen.

Wat met voetballen, tennisballen en golfballen?

De meeste airlines laten ballen toe in handbagage (als ze tenminste weggeborgen zitten in handbagage die aan de handbagagevereisten van de airline in kwestie voldoen), maar dat wil niet zeggen dat ze aan boord ook mogen worden gebruikt. EN ballen die lucht bevatten moeten wegens de luchtdruk voor de vlucht deels of volledig leeggelaten zijn. Toch zijn er ook uitzonderingen. Zo staat in het reglement van luchtvaartmaatschappij Transavia bijvoorbeeld expliciet dat opblaasbare ballen (ook die voor sportdoeleinden) bij hen volledig verboden zijn in handbagage. Het reglement van de airline waarmee je vliegt eerst nalezen of even checken bij je reisagent, is dus steeds aangeraden.

En wat met met een sportparachute? Die mag je dan wel zonder problemen overal wel weer meenemen in handbagage!